05. apr 2016.

Vranje: Stranačke televizije i paralelni svetovi

Gubitak medijskog uporišta: Odbor SPS-a u Vranju

Gubitak medijskog uporišta: Odbor SPS-a u Vranju

Radio-televizija Vranje izgubila je važno uporište i više se ne emituje preko operatera Kopernikus, njen kanal zauzela je naprednjačka Vranjska plus, a izveštaji te dve medijske kuće sa istih događaja nemaju ništa zajedničko. U međuvremenu TV Info puls, bliska Jedinstvenoj Srbiji, više od pola dnevnika posvećuje aktivnostima te stranke, a o mitingu Vojislava Šešelja svi mediji osim jednog izveštavaju sa dva dana zakašnjenja

Dve važne stvari vezane za medije i praćenje predizborne kampanje dogodile su se u Vranju krajem prošle sedmice. Radio-televizija Vranje (RTV), bliska Socijalističkoj partiji Srbije, izgubila je zakupljeni prostor i pravo emitovanja svog signala kod Kopernikusa, najstarijeg kablovskog operatera u Vranju. Ta informacija nije beznačajna, s obzirom na činjenicu da je većina Vranjanaca pretplaćena na Kopernikusove kanale. Time je uticaj RTV-a, a samim tim i socijalista, na biračko telo, makar u kvantitativnom smislu, sasvim sigurno devalviran.

Socijaliste najviše muči to što se sve dogodilo u najgorem mogućem momentu – usred kampanje – i smatraju da su njihovi politički protivnici iz Srpske napredne stranke i ovde umešali prste. Njima sada na raspolaganju ostaje „zemaljska“ televizijska kampanja, mreža nekih manjih operatera i nada da će im u odsudnoj borbi sa SNS-om prostor dati mediji u koje se nisu preterano uzdali.

Povrh toga, dugogodišnje političke finansijere RTV-a snašla je još gora stvar. Kopernikus je na kanal koji je bio rezervisan za RTV odmah prikačio signal novoosnovane televizije Vranjska plus, bliske SNS-u, čiji je početak rada najavljivan mesecima.

Prema svim anketama i predviđanjima, SPS i SNS vodiće neizvesnu bitku za pobedu na lokalnim izborima u Vranju 24. aprila, a izveštavanje dva medija ocenjuje se kao veoma važno za kampanju obe stranke. Zahvaljujući događanjima u vezi s Kopernikusom očigledno je da u odnosu na proteklu sedmicu SNS preuzima medijsku inicijativu u predizbornoj kampanji.

Novinari jedne partije

Čim je uskočila na upražnjeno mesto najstarijeg operatera, TV Vranjska plus (ima i svoj sajt www.vranjskaplustv.rs sa programom uživo) već je u petak 1. aprila počela da emituje eksperimentalnu programsku šemu. Uredništvo je tokom prvog dana pokazalo da vremena za gubljenje nema. Muziku i kajrone prekidali su kraćim informativnim blokovima i prilozima iz predizborne kampanje isključivo posvećenim stranačkim aktivnostima naprednjaka. Bilo je i malo kulture i sporta, ali zato ni reči o kampanji SPS-a, DS-a, SDS-a i drugih stranaka.

Ako se program socijalistima bliskog RTV-a uporedi sa sadržajem naprednjačke Vranjske plus, stiče se utisak kao da se izveštava o dešavanjima u dva različita grada

Na YouTube kanalu ove televizije pojavljuju se samo prilozi o kampanji SNS-a, poput onog o poseti ministarke Zorane Mihajlović Vranju (klip je dug 17 minuta) ili o početku predizborne kampanje, u kojem govore regionalni i lokalni lideri SNS-a (traje tri i po minuta).

U tom kontekstu televizija je prvog dana imala sve – od opširnog izveštaja o poseti ministra sporta Vanje Udovičića Vranju i Vranjskoj Banji do predstavljanja odborničkih kandidata u selima. Na svaki sat emitovani su propagandni spotovi SNS-a. Onaj sa glumcem Svetislavom Goncićem pravi je hit na ovom kanalu. Druge stranke zasad nemaju propagandne spotove na Vranjskoj plus.

Podsećanja radi, ova televizija je u vlasništvu Mirjane Dodić, predsednice Saveta za informisanje vranjskog SNS-a, ali naprednjaci javno demantuju da stoje iza te medijske kuće. Inače, kao što je Cenzolovka već pisala, smeštena je u istoj zgradi, samo na spratu iznad stranačkih prostorija SNS-a.

U informativnom delu programa Vranjske plus prvih dana nije bilo ni sekunde vremena za redovne aktivnosti gradskih funkcionera, čak ni za gradonačelnika i šefa SPS-a Zorana Antića, koji je ovih dana vrlo agilan. Ako se program socijalistima bliske Radio-televizije Vranje uporedi sa sadržajem Vranjske plus, stiče se utisak kao da se izveštava o dešavanjima u dva različita grada.

U stranačkim bojama: Sajt naprednjačke Vranjske plus

U stranačkim bojama: Sajt naprednjačke Vranjske plus

Primera radi, RTV je detaljno ispratio radove na revitalizaciji putne infrastrukture u selima: jer se – baš pred izbore – asfaltira više putnih pravaca. Lider socijalista Antić obilazi gradilišta i koristeći funkciju gradonačelnika u prilogu RTV-a govori o kilometrima asfaltiranih seoskih puteva u protekle četiri godine. RTV mu daje prostor da priča i o neslućenim mogućnostima razvoja poljoprivrede i vikend-turizma koje će revitalizacija putne mreže otvoriti.

Kabinet gradonačelnika pozvao je novinare svih medija u obilazak putne infrastrukture, prevoz je bio obezbeđen, ali mesta za Antića u programu Vranjske plus ipak nije bilo. Njihova ekipa nije došla na ovaj događaj SPS-a, a Antić ne postoji za naprednjačku televiziju.

Različito o istom

U prilozima RTV-a Antić je pak neizostavan. Pojavljuje se, recimo, na jubileju Javnog preduzeća „Uprava banje“ u Vranjskoj Banji. U tonskoj izjavi daje mu se šansa da obećava kako će to turističko mesto (gde decenijama ništa ozbiljno nije urađeno na planu izgradnje važnih objekata infrastrukture i unapređenja turizma) uskoro postati veliko gradilište.

S druge strane, TV Info puls (emituje se preko Kopernikusa), koja u kampanji favorizuje Jedinstvenu Srbiju, ne daje Antiću prostor da obećava, već emituje tonski deo izjave u kojem on govori o istorijatu tog javnog preduzeća (što se vidi u trećem minutu dnevnika od 30. marta).

U dnevniku televizije bliske Jedinstvenoj Srbiji prilog o kampanji te stranke u jednoj seoskoj mesnoj zajednici trajao je 10 minuta. Ceo dnevnik trajao je 19 minuta

Indikativno je da je RTV, možda i neočekivano, u svom dnevniku posvetio dosta vremena poseti ministra Vanje Udovičića osnovnoj školi u Vranjskoj Banji.

Prevlast u osnovnim školama na području Vranja ima SPS, ali je u prilogu očigledno da je SNS domaćin resornom ministru: verne ministrove senke su najuticajniji naprednjak juga Srbije i državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović, poznatiji kao Boske, naprednjački kandidat za gradonačelnika Vranja Slobodan Milenković i šef vranjskog SNS-a Slaviša Bulatović. Škola u banji odabrana je najverovatnije zbog toga što su prošlog meseca naprednjaci posle dužeg vremena u njoj uspeli da postave svoju upravljačku strukturu. Naime, ministar prosvete Srđan Verbić dva puta je odbio da dâ saglasnost na izbor kandidata iz SPS-a (koji je imao nadmoćnu podršku kolektiva i školskog odbora), a zatim je na svoju ruku za vršioca dužnosti imenovao predsednicu Foruma žena SNS-a u banji Vesnu Anđelković. Inače, o svemu tome izvestio je samo jedan štampani medij.

U prilogu iz ove škole ministar na televiziji pod kontrolom SPS-a dobija dva i po minuta. Iako Anđelkovićeva naglašava da je školi potrebna pomoć države, u prilogu RTV-a ne čujemo da ministar bilo šta obećava ili odgovara. Samo se tonski pušta deo gde on o 2015. godini govori kao o jednoj od najuspešnijih godina u istoriji srpskog sporta, hvali rezultate Vučićeve vlade i svog ministarstva, koji su navodno „u poslednje dve godine dva puta povećali budžet za školski sport“.

Posetu ministra Udovičića Vranju i Vranjskoj Banji neutralni i umereni OK portal (www.okradio.rs) prikazao je u sasvim drugačijem svetlu u vesti pod naslovom „Baš bahato: ministra čekali tri sata“. Nakon što se konstatuje da su se u banji deca načekala ministra, nije izostavljeno da je Udovičić ipak govorio o mogućoj pomoći školi u obnovi sportskih kapaciteta i infrastrukture. Obećao je da će se potruditi da „onim školama koje nemaju adekvatne uslove omogući da ih dobiju“.

Politički lavirint

Dok na RTV-u, Vranjskoj plus i u drugim medijima nema ili ima jako malo Jedinstvene Srbije, lokalna TV Info puls, koja se emituje preko kablovskog operatera, veći deo vremena posvećuje aktivnostima te stranke. Njihove informativne emisije počinju ili prilozima koji su nebitni za lokalnu sredinu (recimo o proseku plata u opštinama u Srbiji) ili onima koji se tiču aktivnosti Dragana Markovića Palme. Sledi predizborni blok vesti u kojem centralno mesto zauzimaju prilozi o JS u Vranju. Kandidat ove stranke za gradonačelnika Dejan Manić protekle četiri godine bio je u vlasti uz SPS, ali sada u programu ove televizije uglavnom kritikuje rezultate te iste vlasti.

Kabinet gradonačelnika pozvao je novinare svih medija u obilazak putne infrastrukture, prevoz je bio obezbeđen, ali ekipa Vranjske plus nije došla na ovaj događaj SPS-a

Kada je u pitanju raspodela vremena, ilustrativan je prilog o kampanji Jedinstvene Srbije u jednoj seoskoj mesnoj zajednici u dnevniku ove televizije od 28. marta. Prilog je trajao 10 minuta, a ceo dnevnik 19. S druge strane, promociji kandidata za odbornike SPS-a u susednom selu posvećeno je samo 15 sekundi dnevnika, bez snimaka i tonskih izjava sa lica mesta.

Inače, TV Info puls jedina od pomenutih televizija još od kraja januara ima emisiju predizbornog tipa pod nazivom „Politički lavirint“, u kojoj se sučeljavaju predstavnici političkih partija. Gosti su lokalni politički prvaci, pretežno predsednici i visoki funkcioneri lokalnih stranačkih odbora. Teme su lokalne, gosti uglavnom odgovaraju „kružno“ na ista pitanja, a simptomatično je jedino što šef JS Dejan Manić malo češće gostuje i gledaocima prezentuje program i ideologiju svoje stranke.

Objektivan pogled na realnost: OK portal

Objektivan pogled na realnost: OK portal

Posle inicijalne konvencije Demokratske stranke u Vranju, kojom je ona započela kampanju po Srbiji, prvi veliki miting koji su pratili skoro svi mediji održao je Vojislav Šešelj. Miting je organizovan na platou kod Novog doma kulture u centru grada u subotu 2. aprila, samo dva dana nakon što je lider radikala oslobođen optužbi u sudskom procesu pred Haškim tribunalom.

Osim OK portala, nekih dnevnih redakcija u okolnim gradovima i nacionalnih medija, koji su sa ovog mitinga izvestili u najkraćem roku, prvi TV prilozi na najgledanijim lokalnim televizijama pojavili su se tek dva dana kasnije. U međuvremenu su se novinari ovih medija odmarali uprkos tome što se predizborna kampanja zahuktala, jer su subota i nedelja za njih i dalje neradni dani.

PRIGODNO, POGODNO I SELEKTIVNO

Za razliku od socijalista, naprednjaci, kao neiskusni u kampanjama, polako shvataju da put do socijalističke Radio-televizije Vranje (čija je neizvesna budućnost uslovila da bude bar donekle popustljiva i prema drugim partijama) vodi preko skrivenog marketinga i organizovanja skupova koji bi u osnovi trebalo da budu apolitični.

U prilogu posvećenom godini preduzetništva snimljenom u sali Načelstva Pčinjskog okruga, gde su se na prezentaciji za vranjske preduzetnike smestili svi viđeniji vranjski naprednjaci, vizuelno deluje kao da RTV pravi izveštaj sa sednice njihovog gradskog odbora. U skladu s tim, lokalni lider SNS-a i načelnik Pčinjskog okruga Slaviša Bulatović u prilogu ne propušta da pomene 16 milijardi dinara koje je Vlada Srbije izdvojila za pomoć preduzetnicima.

Samo na OK portalu može da se čuje da prvi naprednjak Vranja, osim o tih 16 milijardi, govori o još nečemu što liči na skrivenu kampanju: npr. da svi preduzetnici u okrugu mogu očekivati njegovu „podršku kako bi očuvali postojeća i otvorili nova radna mesta“. U prilogu TV Info puls, partijskom TV biltenu Jedinstvene Srbije, izvučen je iz konteksta deo Bulatovićeve izjave, u kojoj on (u devetom minutu dnevnika) kaže kako „nema zakonska ovlašćenja da pomaže preduzetnicima“.

Ćutanje o očiglednom

Dok dve suprotstavljene televizije, RTV i Vranjska plus, ne izveštavaju o ukidanju RTV-a i svojevrsnoj rokadi njihovih programa na istom signalu kablovskog operatera Kopernikus, ovim događajem bavi se OK portal, koji nudi objašnjenja sve tri strane.

U izjavi predstavnika kablovskog operatera navodi se da skidanje RTV-a i ustoličenje Vranjske plus navodno nema političku pozadinu, već da su razlozi finansijski. To se može saznati jedino preko ovog medija, dok su neki drugi portali ponudili samo izjavu v.d. direktora RTV-a Ninoslava Smiljkovića, koji kaže da ova kuća ne može da plati ono što Kopernikus od njih zahteva.

IZBORI I MEDIJI

Između dva izborna kruga lokalni mediji su privatizovani, pritisci na medije i novinare intenzivirani, a uprkos setu novih medijskih zakona, čini se da je ideal objektivnog, nepristrasnog i profesionalnog izveštavanja dalji nego ikad. Kako to izgleda u praksi? Kako o izborima izveštavaju mediji koji odnedavno imaju nove vlasnike? Kako se političari ponašaju prema novinarima lokalnih medija, a kako novinari prema njima? U naredne četiri sedmice o ovim temama za Cenzolovku će pisati novinari iz Pančeva, Kragujevca, Kruševca, Čačka i Vranja.

1 komentar za: “Vranje: Stranačke televizije i paralelni svetovi

  1. Ok radio je delimicno neutralan. Jeste da napada sve stranke ali dosta brisu komentare koji se ostavljaju na odredjene teme. Inace je sve tacno u tekstu. Jedinstvena Srbija se ne skida sa info pulsa. Vlasnica i sam prica po gradu kako ih palma finasira.

    05. апр 2016. at 12:23

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend