Amerikanizacija medija

amadeus-rambo-mcrs“Mislim da je u pitanju okretanje medija ka tržišnom poslovanju, odnosno, radi se o amerikanizaciji medija. Niko ne tera mlade ljude da bleje u televiziju, to je njihov izbor. Svako može da čitav dan sedi i gleda u televizor, da se žali koliko je ona glupa, te da na kraju i sam ostane glup. Nasuprot tome, čovek može isto tako da čita knjige, da je na internetu ili da sluša klasiku”.

 Izvor: Rambo Amadeus, 021  

Stanje u medijima gore nego pre dve ili pet godina

Stanje u tradicionalnim medijima danas gore nego pre dve ili pet godina. Medije karakterišu netransparentno vlasništvo i načini finansiranja, te ogroman problem cenzure i autocenzure

 Miroslava Milenović, Savet za borbu protiv korupcije. Izvor: RTV  

Diktat

zoran_kostic_cane_fonetŠta je novinari, jeste li dobili plate? Je l’ pišete po diktatu?

 Zoran Kostić Cane, Večernje novosti, foto: FoNet 

Stanija

vučićVideo sam posle susreta sa Bajdenom i Kerijem da nigde u novinama toga nema, ali zato ima Stanije i to cele naslovne strane, svuda

 Aleksandar Vučić, gostujuči na Pinku 

Botovi

olja beckovicMeni nije dozvoljeno da pričam ni za portale. Jer, odmah kada je taj intervju postavljen, organizovana je mašinerija da piše komentare

 Olja Bećković, Danas 

Dva koloseka

basaramalaAli znamo da se uređivačka politika Blica svodi na filozofiju – i jare i pare, što će reći da Blic radi na dva koloseka. Na prvom, u cilju namicanja tiraža, udarnički snižava sve kriterijume – u čemu nije usamljen – a na drugom glumata moralnu savet društva. U čemu takođe nije usamljen”. 

 Svetislav Basara, Danas 

Sprečiti vladavinu laži

Umberto_Eco_1984Novinari moraju doprinijeti sprječavanju vladavine laži i manipulacija. To bi morala biti jedna od njihovih borbi, uz očuvanje kritičkog duha na životu, i izbjegavanje standardizacije misli.

 Umberto Eko, književnik, Lupiga.com  

Potpuna sloboda

vucic teska recPostoji potpuna sloboda medija u Srbiji, naravno da uvek može bolje i ja ću učiniti sve da to omogućim. Svako može mene da kritikuje kad hoće i u bilo kojoj medijskoj kući, nema nikakvih problema

 Aleksandar Vučić, Euronews 

„Dokle više ta pitanja?“

selakovicKomentar novinarke Studija B posle pitanja njene koleginice sa B92 o odgovornosti za helikoptersku nesreću upućenog ministru pravde.

 Izvor: B92 

Sloboda na delu

Mihalkov-i-NikolicTo mi nije ipak uspelo, ali sam se obreo u predsedničkom salonu sa novinarskom beležnicom u rukama. Kada su saradnici predsednika Jasmina Mitrović Marić i Stanislava Pak shvatili da sam se nekako probio kroz obezbeđenje i da ne krijem nameru da izveštavam sa sastanka zatvorenog sa javnost – ipak nisu ni pokušali da me izbace. Sloboda medija na delu. Gde je sad Dunja Mijatović da me vidi, pomislih. U to je došao i predsednik Nikolić, nasmejan, kao da samo koji sat ranije nije bio na ivici života i smrti, u avionu koji je propadao nad Jadranom.

 Bojan Bilbija, novinar Politike, o slobodi medija 

Ruše državu

tomislavnikolicVlada postiže značajne rezultate, ali da o tome nema objektivnog izveštavanja… Mi nismo uspeli da postignemo da mediji izveštavaju objektivno i profesionalno, bilo da su u pitanju pozitivni, ili negativni tekstovi… Neobjektivno i neadekvatno izveštavanja o radu vlade, pored nevladinih organizacija, jedno je od glavnih oružja za rušenje države koja pokušava da uvede red i vladavinu prava… Kao da nekome odgovara slaba Srbija da bi mogao da sprovede sve ono na šta državni vrh nikada ne bi pristao.

 Tomislav Nikolić, predsednik Srbije, B92 

Stalna debata sa medijima

dragoljub-draza-petrovic_660x330Prosto, čovek (A. Vučić) čita i gleda sve medije, opterećen je medijima, i njega to očigledno jako pogađa, jer on stalno debatuje sa medijima, što kod novinara i urednika stvara autocenzuru, da li ovo smemo da objavimo ili ne.

 Dragoljub Draža Petrović, novinar Danasa i saradnik Cenzolovke, RTV 

 

Regulisanje poreskog duga sredstvo uticaja političara na medije

miroslav milicevicPolitičari u Srbiji imaju uticaj na medije, a autocenzura postoji svugde. Što su vlasnici medija bliži političarima, to su veće mogućnosti za odlaganje poreskog duga i to se koristi za uticaj. Što se tiče RTS-a, otkako je ukinuta pretplata, RTS zavisi od političara, jer oni kontrolišu državni budžet.

 Miroslav Milićević, potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije, Politika. Foto: mc.rs 

Odsustvo rasprave neistomišljenika

Foto: Milan Obradović (Beta)

Da li, možda, o cenzuri svedoči činjenica da na televizijama nema ozbiljnih rasprava neistomišljenika o „Beogradu na vodi”, projektu koji osporavaju SANU i Akademija arhitekata Srbije, ili o prodaji „Telekoma”, koju osporava Akademija inženjerskih nauka Srbije? Da li je cilj da se građani drže u blaženom neznanju o životno važnim pitanjima?

 Foto: Milan Obradović (Beta) 

Pretnje podrivaju slobodu medija

kocijanic“Zabrinuti smo zbog odluke Televizije B92 da iz bezbednosnih razloga ne emituje emisiju ‘Reporter’ posvećenu korupciji u srpskom fudbalu. Komisija žali zbog odlaganja emitovanja ovog istraživačkog programa. Pretnje i nasilje novinarima podrivaju slobodu medija, koja je fundamentalna evropska vrednost i važan uslov za napredovanje Srbije na evropskom putu. Komisija podseća da vlasti imaju važnu odgovornost da obezbede atmosferu koja pogoduje slobodnom izražavanju u medijima i da podstiču kulturu tolerancije i podizanja svesti“.

 Maja Kocijančič, portparolka evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje, RTV  

 

Strah

576753_sasa-jankovic200215ras-foto-emil-conkic012_fKada strah ućutka novinare, nema slobode medija, ućutkana je demokratija. Nadležni državni organi dužni su da efikasno zaštite ugrožene novinare, a zatim konačno i otklone pretnje kako bi oni mogli da nastave normalno da rade i žive“.

 Saša Janković, zaštitnik građana 

Za neke novinarke online pretnje postale deo svakodnevnog života

Dunja-mijatovic3Za neke novinarke, online pretnje silovanjem i seksualnim nasiljem postale su deo svakodnevnog života; druge novinarke prolaze kroz iskustvo seksualnog uznemiravanja i zastrašivanja. Mizogeni govor cveta.

 Dunja Mijatović, OEBS, B92  

Totalitarne tendencije

vukadinovicU totalitarizmu nema cenzure u klasičnom smislu te reči. Dobro dresirani mediji, kao i dovoljno zaplašeno građanstvo, naprosto znaju šta treba, odnosno, šta ne treba da se misli, piše i govori. Ne kažem da je današnja Srbija u toj fazi. Ali verujem da postoje određene tendencije u tom pravcu, koje je, ako se može, bolje na vreme sprečiti nego posle dugo i teško lečiti njihove posledice

 Đorđe Vukadinović, Politika 

Novinara dovoljno za jednu redakciju

Svetislav Basara foto Tomislav Janjić…Iz celog srpskog novindžiluka jedva (bi se) napabirčilo novinara (u pravom smislu te reči) za jednu jedinu dobru redakciju. Iz nepismenosti, lošeg ukusa, kiča, pokvarenjaštva, ne može proizići ništa drugo osim neslobode, pa i nesloboda medija. Mislite malo o tome.

 Svetlislav Basara, Danas, Foto: Politika, Tomislav Janjić