28. jul 2022.

Kurs ekološkog novinarstva | Zašto su lokalna pitanja važna

Ovaj kurs je osmišljen da pruži novinarima i novinarkama veštine potrebne da istraže lokalne priče o životnoj sredini i prepoznaju da li su i kako one povezane sa najvećim problemom sa kojim se planeta suočava: klimatskim promenama. Kroz tri dela, naučićete gde da se obratite za pouzdane podatke, izvore i informacije, kako da izveštavate o ekološkim temama a zadržate relevantnost i atraktivnost, kao i kako da se zaštite dok radite na ovakvim temama. Iskustva su podelili neki od najboljih ekoloških novinara iz Evrope i regije.

U ovom kursu naučićete:

Ekološko novinarstvo | Zašto su lokalna pitanja važna: Izvori

U prvom kursu, naučićete kako da razumete političke i ekonomske pokretače mnogih lokalnih ekoloških problema i gde da se obratite za pouzdane podatke, izvore i informacije. Preispitivanje uloge novinara i savladavanje granice između nepristrasnosti i aktivizma je važan deo kursa. Bićete vođeni kroz neku ključnu terminologiju koja će vam pomoći da razumete i stručne podatke, a reporteri o životnoj sredini će vam pomoći da prepoznate jedinstvenu ulogu koju lokalni novinari moraju imati u promeni narativa o klimatskim promenama.

ŠTA ĆETE NAUČITI

 • Naučićete kako da prepoznate da li je i kada priča o životnoj sredini povezana sa klimatskim promenama i važnosti interpretacije naučnog žargona za publiku.
 • Bićete vođeni najboljom praksom za dobijanje tačnih informacija o pričama o životnoj sredini i biće vam obezbeđen kompletan alat za pronalaženje izvora.
 • Saznaćete o važnosti novinarstva podataka za priče o životnoj sredini i klimatskim promenama i o tome kako efikasno i odgovorno koristiti podatke.
 • Naučićete kako da prepoznate političke i ekonomske faktore iza mnogih priča o životnoj sredini i zašto je važno da ih pronađete.
 • Bićete vođeni kroz hodate po tankoj liniji između ekološkog novinarstva i ekološkog aktivizma.
 • Bićete upoznati sa načinima na koje možete koristiti zakon u svoju korist kada pokrivate ekološke priče, a takođe ćete naučiti kako se isti može koristiti protiv vas.

Ekološko novinarstvo | Zašto lokalne vijesti: Pričanje priča

Ovaj kurs je kreiran s ciljem da pomogne novinarima/novinarkama u pokrivanju priča o životnoj sredini i uticaju klimatskih promjena na način koji angažuje njihovu publiku. Objasniće kako faktori koji se tiču životne sredine utiču na brojne vijesti koje na prvi pogled nisu povezani s njima. Objelodanjavanje veza može donijeti kontekst, objašnjenja i iznenađenja publici zašto se određene stvari dešavaju tamo gdje oni žive.

ŠTA ĆETE NAUČITI

 • Naučićete kako su životna sredina i klimatske promjene dio svakog segmenta u redakciji
 • Biće vam pokazano kako da shvatite navike publike; platforme koje koriste i kada
 • Istražićete tehnike pričanja priča kako biste angažovali svoju lokalnu publiku
 • Dobićete uvid u novinarstvu zasnovano na rješenjima i važnoj ulozi koju ono ima prilikom objašnjavanja promjena u životnoj sredini i klimatskih promjena

Ekološko novinarstvo | Zašto lokalne vijesti: Sigurnost

Treći i finalni deo ove tematske celine bavi se bezbednošću na poslu. Izvještavanje o ekologiji se danas smatra jednim od najopasnijih područja za pokrivanje. Ovaj kurs je kreiran da bi pomogao medijskim radnicima/ama da ostanu sigurni/e kada se suočavaju ne samo sa fizičkim i digitalnim prijetnjama, već i sa prirodnim nesrećama.

ŠTA ĆETE NAUČITI

 • Učićete o procjeni rizika i kako to učiniti učinkovito prije nego počnete bilo koji posao
 • Bićete upućeni u digitalne rizike sa kojima biste mogli suočiti i kako možete da im se suprotstavite
 • Istražićete pravne rizike na koje možete naići i naučiti svoja zakonska prava
 • Pozabavićete se mogućim emocionalnim posljedicama posla i kako se možete nositi s njima.

Sertifikat

Na kraju svakog kursa, polaznici/e imaju priliku da dobiju serfitikat Thomson fondacije.

Dužina kursa

Kurseve prolazite po sopstvenom tempu, u vreme i na mestu koje vam najviše odgovaraju.

Ovaj kurs je podržan od strane Journalismfund.eu.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend