27. feb 2019.

Mediji i zaštita podataka o ličnosti – Profit ispred privatnosti građana

U susret novom Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, SHARE Fondacija je u saradnji sa USAID projektom jačanja okruženja za održivost medija sprovela istraživanje o ulozi podataka o ličnosti u biznis modelima onlajn medija u Srbiji, čiji rezultati pokazuju da mediji većinski posmatraju podatke o ličnosti građana kao resurs.

Biznis modeli skoro 50 posto medija obuhvaćenih istraživanjem zasnivaju na targetiranom oglašavanju publike, na što ukazuje i činjenica da je sajtovima medija upravo najviše marketinških kolačića. Sa tim u vezi je i podataka da čak 60 posto medija nije uskladilo svoju politiku privatnosti sa novim pravilima o zaštiti podataka o ličnosti, pre svega sa GDPR-om i novim domaćim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Značajno je spomenuti da prema anketi skoro ispitanih 70 posto medija nema proceduru ili interni akt kako novinari i ostali zaposleni rukuju podacima o ličnosti, a da opet sa druge strane polovina njih smatra da ima dovoljno kapaciteta da rukuje podacima o ličnosti u svom radu.

Ipak, nova pravila zaštite podataka o ličnosti omogućavaju novinarima da slobodno izveštavaju zahvaljući tzv. novinarskom izuzetku, koji propisuje da se obaveze iz zakona ne primenjuju na obradu podataka u okviru vršenja novinarskih aktivnosti. Na taj način se postiže balans između slobode izražavanja i zaštite podataka o ličnosti, o čemu možete saznati više u našem vodiču o novinarskom izuzetku i zaštiti ličnih podataka.

Na sledećim linkovima su dostupni materijali koje slobodno možete da koristite za unapređenje zaštite podataka o ličnosti u vašoj medijskoj organizaciji:

Povezane priče

Vodič za medije: zaštita ličnih podataka i novinarski izuzetak

Vodič predstavlja tipične situacije za medije kada je reč o zaštiti podataka o ličnosti i sadrži preporuke i savete kako da mediji usklade poslovanje sa novim pravilima.

Podaci, biznis modeli i održivost: analiza politika i praksi medija u vezi sa zaštitom podataka o ličnosti

Istraživanje sprovedeno na uzorku od 70 onlajn medija u Srbiji daje uvid u njihove politike privatnosti, biznis modele, kolačiće i interna pravila u vezi sa podacima o ličnosti.

Preporuke: zašto pomiriti politike privatnosti sa modelima medijskog poslovanja u digitalnom okruženju? (srpskiengleski)

Pregled najvažnijih nalaza istraživanja i preporuke za usklađivanje sa novim pravilima i novinarskim izuzetkom.

Video: mediji i zaštita podataka o ličnosti

Video pokriva implikacije promenjenog odnosa prema podacima o ličnosti u kontekstu medijskog biznisa i novinarstva.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend