29. feb 2020.

Nagrada portalu Istinomer za aplikaciju „Proveri me“

Portal Istinomer je, zahvaljujući aplikaciji „Proveri me“, među dobitnicima nagrade za inovacije u oblasti fektčekinga (fact cheking) koju dodeljuju Facebook Journalism Project i Globalna mreža fektčekera (IFCN), saopštila je danas redakcija Istinomera.

Foto: Istinomer

Aplikacija „Proveri me“ funkcioniše kao ekstenzija za internet pretraživače koja omogućava čitaocima informativnih portala da jednim klikom pošalju izjave političara na proveru.

Korisnicima aplikacije na Google Chrome i Mozilla Firefx pretraživačima omogućeno je da u toku čitanja bilo koje objave na sajtovima blic.rs, kurir.rs, telegraf.rs, srbijadanas.com, espreso.rs, danas.com ili rs.n1info.com obeleže izjavu političara u čiju istinitost ili doslednost sumnjaju i desnim klikom izaberu opciju „Proveri me“, navdeno je u saopštenju.

Kada novinari Istinomera ocene izjavu, ona će za sve korisnike ekstenzije biti obeležena zelenom, crvenom ili žutom bojom u zavisnosti od toga da li je pozitivno, negativno ili neutralno ocenjena.

„Ovo je još jedan pokušaj Istinomera da na inovativan način pozove političare i druge javne ličnosti na odgovornost za javno izgovorenu reč i obećanja, a čitaoce na dobro pamćenje i pažljivu proveru pročitanog“, ističe glavna urednica Istinomera Milena Popović. Misija Inicijative za inovacije u proveri činjenica, zajedničkog poduhvata Projekta fejsbuk novinarstva (Facebook Journalism Project) i Globalne mreže za proveravanja činjenica (IFCN) na Institutu Pyjnter iz Floride, jeste pružanje podrške inovativnim projektima koji će doprineti širem globalnom ekosistemu proveravanja činjenica i izvora informacija.

Pobednici će imati priliku da svoj rad predstave na samitu Global Fact 7, najvećem fekčeking samitu koji organizuje IFCN.

Ovaj događaj će se održati u Oslu od 24. do 27. juna 2020. godine, navedeno je u saopštenju Istinomera. (kraj) vip Dobitnike je odabrala selekciona komisija od 13 članova, koja je od novembra pregledala 90 prijava, podeljenih u četiri različite kategorije: medijska pismenost, fektčeking uz pomoć tehnologija, održivi poslovni modeli i novi formati.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend