12. dec 2022.

Nove runde dezinformacija o napadu na Kule bliznakinje

U viralnom videu sa Fejsbuka manipuliše se hronologijom događaja vezano za teroristički napad na Kule bliznakinje, kako bi se pobudila sumnja da je tragičan događaj - izrežiran. Suprotno insinuacijama na društvenim mražama, američki biznismen Lari Silverstajn osigurao je Svetski trgovinski centar u junu 2001. godine zato što ga je tada zakupio, a ne zato što je unapred znao kada će se napad dogoditi. Prema američkom Institutu za informacije o osiguranju, sve komercijalne polise osiguranja prodate u SAD pre 11. septembra pokrivale su terorističke incidente kao nešto što se podrazumeva. “Proročke reči” koje su, navodno trenutak pre napada, izgovorila deca tokom časa sa tadašnjim predsednikom Džordžom Bušom, zapravo su izmišljene.

Foto: Wikimedia Commons

Novi „obrti” u teorijama zavere o terorističkom napadu na Kule bliznakinje oslanjaju se na implikacije o navodnom predznanju o tragičnom događaju.

U viralnom videu sa TikTok-a, koji se raširio i na Fejsbuku, narator pokušava da izazove sumnju da se radi o nameštaljci, postavljajući pitanja „zašto je Svetski trgovinski centar osiguran od terorizma dva meseca pre napada?” i „kako to da su deca, za vreme časa sa tadašnjim predsednikom SAD Džordžom Bušom, čitala reči koje ‘predviđaju napad’, trenutak pre nego što su avioni pogodili Kule?”

Izvor: Facebook/Screenshot

Međutim, odgovori potkrepljeni činjenicama eliminišu navodne sumnje.

Zašto je Svetski trgovinski centar osiguran dva meseca pre nego što se dogodio napad?

Kule bliznakinje osigurane su dva meseca pre napada zato što ih je tada zakupio američki biznismen Lari Silverstajn. Naime, Silverstajn je nakon potpisivanja ugovora u junu 2001. godine bio u obavezi da osigura Svetski trgovinski centar. Kada govorimo o „pokriću osiguranja od terorizma”, bitno je istaći da je to zapravo pokriće koje ne isključuje terorizamobjasnio je „Snopes”, koji se takođe bavio ovom temom.

Iako takva isključenja sada nisu neuobičajena, prema američkom Institutu za informacije o osiguranju, praktično sve komercijalne polise osiguranja prodate u SAD pre 11. septembra 2001. godine, pokrivale su terorističke incidente kao nešto što se podrazumeva. Tako je, na primer, Svetski trgovinski centar bio osiguran kada su ga teroristi bombardovali 1993. godine, a osiguravajuća kompanija je nakon tog incidenta isplatila procenjenu štetu od 510 miliona dolara.

Takođe, Silverstajn nije bio jedini zakupac Svetskog trgovinskog centra. On je predvodio konzorcijum investitora i zajmodavaca, među kojima su bili „GMAC Commercial Mortgage” (podružnica „General Motors”- a), „Westfield America Inc” i investitor u nekretnine „Lloyd Goldman”. Svi ovi subjekti imali su pravo glasa u odlučivanju o detaljima osiguranja.

Činjenica je da je Silverstajn izveo svoje osiguravače pred sud nakon 11. septembra i tražio duplo veću odštetu, navodi „Snopes”. Ali to je uradio na osnovu toga što su se dogodila dva napada, a ne jedan. Troškovi obnove Svetskog trgovinskog centra, koji su 2004. godine procenjeni na 9 milijardi dolara, učinili su Silverstajnovu sudsku strategiju neophodnom. Osim toga, imao je i novčane obaveze prema zajmodavcima i suinvestitorima.

Sud je na kraju odobrio Silverstajnu isplatu od 4,55 milijardi dolara, što je iznosilo oko trećinu više od maksimalnog dozvoljenog za jednu „stavku” iz njegove polise osiguranja, ali znatno manje od 7,1 milijarde dolara koje je prvobitno tražio.

Koje reči su deca pročitala na času sa predsednikom Bušom i u kom trenutku?

Za vreme napada na Svetski trgovinski centar, tadašnji predsednik Sjedinjenih država Džordž Buš bio je u poseti đacima u školi u Sarasoti na Floridi. Deca su tokom časa čitala govornu vežbu.

U spornom videu sa društvenih mreža tvrdi se da su deca pročitala reči koje predviđaju napad, trenutak pre nego što su avioni pogodili Svetski trgovinski centar. Ali radi se o manipulaciji vremenskom linijom i promenom sadržaja lekcije, kako bi se uklopila u izmišljeni narativ.

Prema titlu koji je ubačen u video, deca izgovaraju reči avion i čelik. Međutim, lekcija je bila bazirana na priči pod nazivom „The Pet Goat”, u kojoj se sporne reči ne pominju. Duža verzija snimka sa časa pokazuje da su deca vežbala čitanje mnogih drugih reči koje takođe ne asociraju na napad.

Prema drugoj tvrdnji, scena u učionici odigrala se „u trenucima pre nego što su avioni udarili Kule”. Međutim, činjenica je da se čas snimao dok je napad bio u toku, a ne pre njega, navodi „Lead Stories” koji je takođe proveravao sporni snimak.

Prvi avion udario je u prvi toranj u 8:46, a predsednik je o tome obavešten četiri minuta kasnije. Buš i njegovi savetnici su u početku mislili da je reč o manjem avionu i predsednik je ušao u učionicu. U nastavku časa, njegovo osoblje je pratilo situaciju putem direktnog prenosa. U 9:03 drugi avion je udario u Južnu kulu. (Izvor: timeline.911memorial.org)

Dejv Vilkinson, (u tom trenutku) agent predsednikove tajne službe, opisao je u dokumentarcu „BBC”-a iz 2021. godine: “Naprasno shvatam, dok stojim pored predsednika sa leve strane, da je predsednik jedini koji ne zna da je drugi avion udario u zgradu.”

Tadašnji šef osoblja Bele kuće Endi Kard nekoliko trenutaka kasnije preneo je Bušu vesti. Buš je u dokumentarcu potvrdio da je vest o nastavku napada dobio za vreme časa dok je bio u učionici.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend