06. nov 2023.

Poziv za novinare – Kako se boriti protiv manipulacija informacijama tokom izbora: mađarsko i slovačko iskustvo

U susret decembarskim parlamentarnim i lokalnim izborima, Istinomer u saradnji sa organizacijom Transitions Online iz Češke vas poziva na edukativne sesije o fektčekingu i borbi protiv dezinformacija tokom izbornih kampanja.

Naše predavačice, Veronika Hincová Frankovská, analitičarka i projektna menadžerka u Demagog.sk, i Blanka Zoldi, glavna urednica u Lakmusz.hu, deliće svoja iskustva i naučene lekcije iz nedavnih izbora u Slovačkoj i Mađarskoj.

Na ovim interaktivnim sesijama, učesnici će imati priliku da se upuste u analizu aktuelnih tehnika manipulacije informacijama tokom izbornog perioda. Kroz konkretne primere iz prakse, saznaćete kako fektčeking mediji razotkrivaju dezinformacije i analiziraju manipulativan sadržaj koji se deli u najuticajnijim medijima ili je viralan na društvenim mrežama. Naše predavačice iz slovačkih i mađarskih fektčeking redakcija će podeliti svoje iskustvo u praćenju kanala i platformi na kojima se šire dezinformacije, kao i strategije razotkrivanja neistina i zloupotreba činjenica u javnom diskursu. Poseban fokus će biti na korišćenju veštačke inteligencije u stvaranju manipulativnih sadržaja u izbornom kontekstu.

Sesije će se održati online putem Zoom platforme u trajanju od po 90 minuta, 9. novembra i 16. novembra, sa početkom u 16 časova.

Ako ste novinar ili student novinarstva i želite da se pripremite za praćenje dezinformacija tokom izborne kampanje, prijavite se putem formulara do 7. novembra 2023. godine. Ohrabrujemo i studente novinarstva da se pridruže ovom treningu.

Nakon prijave, dobićete link za pristup Zoom sesijama. Za sva dodatna pitanja, slobodno nas kontaktirajte na office@istinomer.rs.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend