14. okt 2020.

Publikacije Saveta Evrope o zaštiti novinara i privatnosti u medijima na sajtu UNS-a

Savet Evrope (SE) objavio je dve publikacije „Kako zaštiti novinare i ostale medijske aktere?“ i „Smernice za zaštitu privatnosti u medijima“, ali i niz preporuka Platforme SE za zaštitu novinarstva i bezbednost novinara koje se odnose na bezbednost novinara.

Publikacija „Kako zaštiti novinare i ostale medijske aktere?“ pruža odgovore, kroz sudsku praksu Evropskog suda za ljudska prava, šta može i treba da se učini da se zaštite novinari i medijski radnici. U njoj su i predlozi kako da se pitanje bezbednosti preseli iz puke teorije u upotrebljive mere.

Savet Evrope objavio je i tematske preglede, prevedene sa Platforme SE za zaštitu novinarstva i bezbednost novinara, koji se odnose na pitanja uznemiravanja i zastrašivanje novinara, izveštavanje sa protesta i demonstracija, zaštitu novinarskih izvora, kao i pitanje nekažnjivosti za napade na novinare.

Publikacija „Smernice za zaštitu privatnosti u medijima“ sadrži skup evropskih i standarda Evropskog suda za ljudska prava koji se odnose na zaštitu privatnosti javnih ličnosti i privatnih lica u medijima. Silj smernica je da pomognu novinarima da praktično primene navedene standarde na pojedinačne etičke dileme.

U prilogu objavljujemo publikacije i tematske preglede Saveta Evrope. Publikacije možete preuzeti i u rubrici „UNS dokumenta“ na našem sajtu.

Kako zaštiti novinare i ostale medijske aktere?

Smernice za zaštitu privatnosti u medijima

Tematski pregled – uznemiravanje i zastrašivanje novinara  

Tematski pregled – izveštavanje sa protesta i demonstracija 

Tematski pregled – zaštita novinarskih izvora 

Tematski pregled – nekažnjivost 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend