25. maj 2017.

„Slobodni mediji prirodni neprijatelj populističkih režima“

Tribina “Profesija novinar: od univerzalne sveznalice do ponosne neznalice” održana u Media & reform centru u Nišu

Foto: FoNet / Kostadin Kamenov

Foto: FoNet / Kostadin Kamenov

Na vlasti imamo populistički režim koji tvrdi da su upravo oni taj jedini pravi reprezent narodne volje, i oni su antipluralisti u smislu da osporavaju pravo svakom drugom političkom reprezentu da predstavi tu narodnu volju.

Slobodni pluralistički mediji su im prirodni neprijatelj, ocenila je Jovanka Matić, istraživačica medija, na tribini “Profesija novinar: od univerzalne sveznalice do ponosne neznalice” koja je održana u Media & reform centru u Nišu.

On je rekla je kako smo “svedoci tehničke revolucije koja iz temelja menja položaj novinara u društvu jer novinar nije više ekskluzivni akter koji drži u svojim rukama ključ za vrata u javnu sferu. “Danas svako ko ima priključak na internet može da prikuplja, oblikuje i širi informacije. Novinari će svoju ulogu morati da redefinišu”, rekla je Matić i skrenula pažnju na populističko okruženje u kojem novinari rade.

Razgovor na temu “Profesija novinar: od univerzalne sveznalice do ponosne neznalice” održan je 23. maja, u Media & reform centru u Nišu. Bio je to drugi u seriji od deset tematskih razgovora koje organizuju IP Clio i Pokret Novi optimizam pod nazivom Mediji i Novi optimizam, a u okviru obeležavanja dvadeset godina postojanja edicije Multimedia.

Učesnici u razgovoru, kao i prisutna publika, izneli su stavove na temu položaja novinarske profesije ali i celokupne medijske scene u Srbiji; odgovornostima koje profesija sa sobom nosi ali i o (ne)poštovanju i (ne)postojanju zakona i standarda profesionalizma; o tehnološkoj revoluciji koja vapi za redefinisanjem položaja ali i uloge novinara u društvu; komercijalnoj ideologiji novinarstva kojoj smeta etika u novinarstvu; o tome ko je zapravo kriv za položaj novinara u Srbiji; koliko je obrazovanje ključna stavka u formiranju novinara…

Gordana Suša, novinarka, u svom uvodnom izlaganju, rekla je kako je već uobičajila da kaže da „postoje danas čuvena 4S srpskih medija, i to su skandal, sex, smrt, senzacija”. “Dakle nije težište na informisanju i ostvarivanju ljudskih prava nego je težište na golom profitu. Naravno uz časne iznimke postoje mediji koji časno rade svoj posao ali na žalost u manjini su“, istaka je Suša.

Mladen Velojić, direktor Media i reform centra u Nišu, otvorio je razgovor stavom da kada razgovaramo o položaju novinara moramo imati na umu da su oni sada prekarni radnici, i više su nadničari nego što se slobodno bave profesijom. Nada se da će ovakvim razgovorima učiniti da se njihov položaj u društvu popravi ali ističe da moramo imati na umu kako smo „ugroženi prvo kao ljudi, zatim kao građani a onda i kao profesionalci”.

Rade Radovanović, novinar i dramski pisac, ističe da smo došli do takve situacije da se sadašnja vlast, oličena u voljenom “gospodaru”, sve više ispoljava u “neophodnosti da se ugasi sve što je nekakav tračak i zračak činjenica i istina”. Ulogu medija u takvim uslovima ocenjuje kao upitnu, a time je i svaki profesionalac doveden u pitanje, kao i sama profesija – ocenjuje Radovanović.

Dragana Sotirovski, novinarka i dobitnica nagrade za građanski aktivizam, smatra da novinari jesu krivi za svoj trenutni položaj, i to bez obzira u kojoj medijskoj kući se nalaze.

“Punih dvadeset i pet godina sam na RTS-u, gospodara je uvek bilo i biće ih; gospodari se menjaju, novinari ostaju, samo je pitanje koliko novinar kao ličnost i profesionalac dozvoljava da neko gospodari onim što radi” rekla je Sotirovski. “Ako govorite istinu, i ako smo zbog nje svi mi kao kolege ugroženi, hajde da se udružimo, itekako u Evropi ima onih koji hoće da nas podrže i da nam pomognu da se održimo finansijski i da krenemo protiv tog nekog vođe”, ocenila je Sotirovski.

Vladeta Radović, profesor Filozofskog fakulteta u Nišu, rekao je kako se ne može složiti da su novinari neznalice, možemo samo diskutovati o tome da li imaju odgovarajuće obrazovanje.

“Jedino novinar može biti nosilac informisanja, a kako će neko razumeti novinara ako nema kritičko mišljenje. Borba za medijsku pismenost je borba za kritičku misao”, poručio je profesor. Govorio je i o neophodnosti da se uvedu standardi u pozitivno pravne norme novinarske profesije, “sujeta je panično stanje skučenog uma kojoj novinari nekad pribegavaju. “Ako ne usvojimo standarde takvih će biti sve više, jer lakše je biti glup i neobrazovan. Ne sme da nam bude sve jedno da li je neko završio tri razreda osnovne škole pa pojačao atribute plastikom i postao novinar”, izjavio je Radović.

Zoran Hamović, glavni i odgovorni urednik izdavačkog preduzeća Clio, kazao je, kada je reč o novinarima, kako je “danas, zahvaljujući ogromnom broju medija, stvorena velika mogućnost da se i neprofesionalci pojavljuju u ulozi profesionalaca.

“Lični integritet i profesionalna etika su veoma važni, ali moraju počivati na ozbiljnom znanju koje se neprekidno usavršava”, istakao je Hamović. Potencijalna rešenja za datu situaciju Zoran Hamović vidi u ličnoj odgovornosti, sindikalnoj odbrani prava i u neprekidnom zalaganju za poštovanje profesije. “Najvažniji su ljudi. Ukoliko imamo čelne ljude u medijima koji ignorišu obrazovanje i koji lažnim diplomama i partijskim postavljenjima pokrivaju svoje neznanje i ćutimo, onda dobijamo jednu vrstu superiornosti inferiornih. U ovom trenutku mi smo žrtve takve nekritičke i podaničke javnosti”, ističe Hamović koji je pozvao da se sa skupa uputi proglas koji bi u deset tačaka izrazio zahteve potpisnika za zaštitu položaja, slobode I ugleda novinara, pravo na stručno usavršavanje i unapređenje struke.

Sledeći razgovor „Spin je mrtav, živeo spin“ održava se u utorak, 30. maja u Novom Pazaru u Kulturnom centru u 12 časova.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend