03. jan 2016.

Dobrodošla u Novinarsku školu UNS-a

dragana_bjelica_foto_uns

Dragana Bjelica, foto: UNS

Čitam na sajtu Cenzolovke kako Biljana Srbljanović na Fejsbuku kritikuje Novinarsku školu Udruženja novinara Srbije zbog Zorana Ćirjakovića, novinara i predavača kog iz nekog razloga ne voli. Sve što je objavila na račun UNS-a netačno je. Ćirjaković ne „drži plaćenu ‘školu novinarstva’ u Udruženju novinara Srbije“. On je jedan od 25 predavača u školi. Radi se o školi koja postoji 18 godina, nije lažna da bi dobila posprdne navodnike kakve joj Biljana Srbljanović kači. Sigurno je najozbiljnija novinarska škola kod nas, koju pohađaju promućurni mladi ljudi, mahom studenti

Nije Ćirjakovića za predavača zvala Ljiljana Smajlović, niti je birala ijednog predavača u bilo kojoj od tri škole UNS-a, kako sugeriše u svom komentaru. To znam, jer vodim škole i biram tim. Ćirjaković je poznati novinar, piše za Vreme, NIN i Politiku, čiji je kolumnista. U školi predaje baš ono što piše, članak i komentar, a ne vest i izveštaj, kako se Biljana Srbljanović izruguje.

Škola ne košta 45.000, kako tvrdi Biljana Srbljanović, već 43.000 dinara, sa sve PDV-om. Nastava ne traje cele godine, kako tvrdi Biljana Srbljanović, već tri meseca, vikendom. U najboljem slučaju moglo bi se reći da nastava traje 6 meseci, jer škola upisuje dve grupe godišnje. Novinarsku školu izdržavaju njeni polaznici. Nema ni stranih ni domaćih donacija.

Biljana Srbljanović još tvrdi da se sve neistine koje je iznela “mogu proveriti na sajtovima”. Nije, naravno ponudila linkove pa da sami proverimo da li je baš kako tvrdi.

U Novinarskoj školi učimo polaznike da se tvrdnje potkrepljuju podacima, da se izvori proveravaju i da je važno da budu relevantni. Zato Vas, Biljana, pozivam da pohađate Novinarsku školu i budite naš stipendista.

Evo linka koji će rešiti jednu misteriju iz Vašeg komentara, kada je u pitanju UNS. Kliknite na link http://uns.org.rs/o-nama/files.html, otvorite Pravilnik o nagradama UNS-a. Tamo ćete naći odgovor na pitanje koje ste postavili i na lažnu dilemu koju ste uneli. Prošlogodišnji dobitnik nagrade UNS-a za kolumnu “Bogdan Tirnanić”, Muharem Bazdulj, dobio je diplomu i zlatni prsten. Novčanog iznosa, za koji tobož pitate, nema.

Nagrade UNS-a koje imaju novčani deo, jer imaju darodavce, su pre izuzetak. To su nagrade za novinarsku borbenost “Aleksandar Tijanić” i novinarsku humanost “Đoko Vještica.

U novinarstvu se podaci proveravaju pre nego što se iznose u javnost. Tome učimo polaznike škole UNS-a.

Dragana Bjelica, menadžer Obrazovnog centra UNS-a u okviru kog je i Novinarska škola
Beograd, 31. decembar 2015.

Odgovor na tekst “Ja bagata, ti gavno” koji je Cenzolovka objavila na svom sajtu u rubrici Mišljenja, 31. decembra 2015. godine, čiji je autor Biljana Srbljanović, a izvor Fejsbuk

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend