01. jun 2016.

Dobro došli u srednji vijek

Boris Dežulović

Dok informativna redakcija Nove TV suvereno vlada teritorijem hrvatske nacionalne koncesije, a njihov Dnevnik u prosjeku bilježi 14-postotnu gledanost, druge dvije televizije sa svojim informativnim emisijama, državna Hrvatska televizija s Dnevnikom i magazinom Otvoreno, te RTL s formatima RTL Danas i RTL Direkt, bespoštedno se tuku za drugo mjesto

U borbi za share ne biraju se sredstva: čak sedam milijuna tih, kako se zovu, sredstava ulupala je tako Hrvatska radio televizija u divovski video-zid za studio HTV-ova Dnevnika, a s RTL-a su odgovorili pojačavanjem svog informativnog programa prekaljenom Mirjanom Hrgom i pokretanjem novog formata – Anno.

Anno je, istinabog, klasični – kako se reče – reality-show. Kao sve što je tranzicija nanijela na ove divlje obale, i taj je show uvozno smeće. U grozničavom domišljanju novih recepata za pitu od govana, nekome korporativnom kiborgu na brainstormingu poslije paintballa u norveškom arktičkom krugu pao je na pamet reality-show s natjecateljima u predindustrijskom dobu i rekonstruiranom historijskom okviru. Drugdje negdje tako – u Engleskoj, recimo, ili u Francuskoj, gdje su natjecatelje u realityju Anno teleportirali u doba Velikog požara u Londonu, ili Francuske revolucije – to je klasični imbecilni reality-show preživljavanja, poput Survivora, i spada u entertainment, dakle zabavni program.

Ne, međutim, i u Hrvatskoj: RTL-ov Anno, kojega su producenti smjestili u duboki srednji vijek, godinu 925. i vrijeme slavnog kralja, jasno, Tomislava – sa svim vitezovima, knezovima, biskupima, opatima, vješticama, vilenjacima, vukodlacima i ubogim kmetovima, što će se kako god znaju morati snalaziti u oranju, kovanju, tkanju, lončarstvu, glagoljici, latinskom i skolastici – u retardiranoj srednjevjekovnoj kneževini Tomislava Karamarka po svemu, jebiga, spada u Informativni program.

Ne znam, doduše, jesu li RTL-ovi producenti baš tako zamislili stvar, ali već i trailer novog realityja izgleda vrlo, hm, suvremeno i moderno. Kralj Tomislav mrka lica na konju vrancu trijumfalno ulazi u nekakav zagorski zamak, gdje ga dočekuju blatnjavi seljaci, vitezovi što iz nekog razloga mlataraju mačevima, nezaobilazni gutači vatre i još nezaobilaznija usamljena djeva, a niz stepenice se spušta prikaza pod suknenom kapuljačom koja se na kraju ukazuje kao voditeljica showa sa sugestivnim pitanjem: „Jeste li dostojni služiti kralju?“

Bolju i efektniju najavu za praćenje predstojećeg izglasavanja povjerenja prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku, ja bogami nisam vidio ni na Novoj TV, ni na HTV-u.

A da se Hrvati osjećaju dostojni služiti kralju Tomislavu i njegovoj inkvizitorskoj kamarili, da su dakle spremni odbaciti sve blagodati novog vijeka, humanizma, prosvjetiteljstva i informatičkog doba, i sa voštanim svijećama u rukama veselo se zaputiti u mrkli Srednji vijek, znali smo i prije nego što su zadovoljni šefovi RTL-a objavili kako se već u prvih pet dana više od hiljadu dragovoljaca prijavilo za kmetove i podanike u njihovom „povijesnom spektaklu“. Povratak u Srednji vijek u ovoj je zemlji odveć legitimna politička i društvena agenda da bi bila samo još jedna kretenska reality-zabava, u kojoj će Hrvati do sitne ure čekati da vide tko koga jebe.

Konačno, bila je samo stvar mudre uređivačke politike tu stvar – tko tu koga jebe – prebaciti iz zabavnog u informativni program.

Uzbudljivi, zavodljivi Srednji vijek u Hrvatskoj je, jebiga, reality: ovdje već i notice iz TV-kalendara izgledaju kao science-fiction vijesti iz budućnosti. Hiljade kmetova u Hrvatskoj izlaze na gradske trgove da vide i dotaknu kovčeg s neraspadnutim tijelom sveca koji liječi kugu i koleru, hiljade ih padaju u trans pred mjesnim svećenicima čudotvorcima što ih liječe dodirom i molitvom, hiljade ih s vilama i bakljama u rukama izlaze na trgove da pale vještice koje se međusobno ljube u usta, ili one, još gore, koje odlaze kod vračeva prekinuti trudnoću.

Iako je dominikanac i ne isključuje Boga iz škole i svijeta, Giordano Bruno sa svojom kurikularnom reformom školstva, koje bi hrvatsku djecu podučavalo da je Zemlja okrugla i da se vrti oko Sunca, nema šanse u srednjevjekovnoj Hrvatskoj. Pa u njoj je, Sunce ti terocentrično jebem, trodioba vlasti još definirana Prvim nikejskim saborom, podijeljena između Oca, Sina i Duha svetoga, a vlast kroje spletkaroši iz prelature Opus Dei!

U srednjovjekovnoj Hrvatskoj ugledni fizičari na najvećem Sveučilištu u državi objašnjavaju studentima kako velečasni Zlatko Sudac može prolaziti kroz zidove, a studentski kapelani podučavaju ih da silovana žena ne može zatrudnjeti. Prije koji mjesec, istog onog dana kad su znanstvenici iz daleke budućnosti, okupljeni u LIGO – Laser Interferometer Gravitational-Wawe Observatory – objavili da su detektirali gravitacijske valove, posljednju nepotvrđenu pretpostavku Einsteinove opće teorije relativnosti, kmetovi u hrvatskom reality-showu Anno oko svojih su ognjišta raspravljali o Hasanbegovićevoj općoj teoriji relativnosti fašizma i živo raspravljali o porijeklu pozdrava „Za dom spremni“, stare zakletve drevnih Hrvata, položene pred papom Agatonom prije punih dvjesto pedeset godina, još stoljeća sedmog.

Humanizam i renesansa ovdje neće proći!

Uzbudljivo će stoga biti u prvoj sezoni RTL-ova realityja. Sam Bog zna što čeka kmetove koji pokažu da su „dostojni služiti kralja“. Gledat ćemo kako kmetovi vrijedno ispunjavaju zadatke koje pred njih postavi produkcija showa, pa poslije nedjeljne mise na gradskom trgu, recimo, spaljuju otpadnika kojega je svevideća kamera uhvatila kako drka u ambaru. A nakon reklama i najnovije vijesti sa svehrvatskog sabora na Duvanjskom polju, gdje reporteri RTL-ova političkog magazina Anno čekaju rezultate glasanja o povjerenju kralju Tomislavu.

Budite dostojni služiti kralju i ostanite uz naš Informativni program, blagoslovio vas svemogući Bog Otac i Sin i Duh sveti, idite u miru.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend