23. mar 2016.

Fairpress.eu se pridružuje srpskim kolegama u inicijativi “Novinari ne kleče” koja je pružila podršku istraživačkom novinaru Stevanu Dojčinoviću

Stevan Dojčinović, glavni urednik KRIK-a

Stevan Dojčinović, glavni urednik KRIK-a

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) se gotovo od osnivanja nalazi na meti napada provladinog tabloida „Informer“ i drugih medija bliskih vlasti ili kriminalnim krugovima, kako piše na stranici KRIK-a. Kampanja spomenutog tabloida protiv KRIK-a eskalirala je nakon što je KRIK najavio istraživanje imovine političara, uključujući premijera Srbije, Aleksandra Vučića. Napad Informera je najviše bio usmjeren prema glavnom i odgovornom uredniku KRIK-a Stevanu Dojčinoviću kojemu su, između ostalog, pripisivali suradnju sa stranim obavještajnim službama

Stevan Dojčinović je za Fairpres naglasio da su napadi Informera očigledno diktirani od strane vlasti te da vlasnik Informera nije ni krio da je otvorio hajku na njega kako bi zaštitio premijera. Kao povod Dojčinović je naveo njihovo istraživanje imovine premijera Aleksandra Vučića. S obzirom da je Informer objavio informacije o istraživanju imovine premijera Vučića prije nego što je to istraživanje objavljeno na stranici KRIK-a, Dojčinović je istaknuo kako do tih informacija nisu došli novinari Informera već je njihovom uredniku Vučićeviću netko iz države dao uvid u ono što su obaveštajne agencije skupile o njemu. Te su informacije, kako navodi Dojčinović, iskorištene da se u Informeru napravi teorija zavjere po kojoj je on mafijaš i špijun i želi svrgnunti premijera.

Napad Informera na Stevana Dojčinovića i portal Krik.rs samo je dio uobičajene medijske svakodnevice u Srbiji, taj mehanizam funkcionira već duže vrijeme i predstavlja klasičan obrazaca obračuna s Vučićevim protivnicima ili novinarima, prema riječima Vukašina Obradovića (NUNS). U provladinim medijima u Srbiji dugo se već vodi hajka protiv javnih ličnosti i medijskih zaposlenika koji imaju kritičan odnos prema vlasti, smatra i predsjednik NDNV-a Nedim Sejdinović te naglašava da se to posebno odnosi na istraživačke novinare koji otkrivaju mnogobrojne afere u koje su predstavnici izvršne vlasti direktno ili posredno uključeni.

Tko god se usudi reći, napisati ili se usprotiviti srpskom premijeru osuđen je na “toplog zeca” i provlačenje kroz medijsko blato preko tabloida i TV Pink-a. Dojčinovićev jedini grijeh je što se Krik.rs počeo raspitivati o imovinskom stanju porodice Vučić. Vlast je, očigledno, uz pomoć službi to saznala i krenuo je medijski linč u kome su žrtve, osim novinara Krik-a, čak i oni koji su se usudili javno podržati Dojčinovića. Sam Dragan J. Vučićevič, vlasnik Informera, omiljeni Vučićev novinar, Dinka Gruhonjiča i mene nazvao je fašistima, a mojoj malenkosti je posvetio i komentar naslovljen sa “Marš, bre džukelo”, izjavio je predsjednik Nezavisnog novinarskog udruženja Srbije, Vukašin Obradović.
Predsjednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Nedim Sejdinović osvrnu se za Fairpress na stanje u medijima u Srbiji:

Te hajke, koje ponekad dobivaju odlike klasičnog poziva na linč, i koje definitivno ugrožavaju sigurnost naših kolega, imaju za cilj ušutkavanje i plašenje kritičke misli i slobode izražavanja. Koliko god se ti napadi uvećavali u medijima kakav je “Informer” ili RTV Pink ili RTV Studio B, ali i u drugim medijima bliskim vlastima, i koliko god nas to zabrinjavalo zbog mogućih veoma loših posljedica, toliko je ohrabrujuće što sve više novinara i javnih ličnosti diže glas protiv toga. Posebno nam je drago što su problem prepoznale i kolege iz regije i da su javno reagirali.
Nakon što se digla medijska prašina uslijed hajke Informera protiv Dojčinovića, reakcije su počele pristizati sa svih strana. NUNS je osudio hajku te smatra da optužbe izrečene na račun Dojčinovića, predstavljaju poziv na linč i ugrožavaju njegovu sigurnost. Asocijacija online medija (AOM) najoštrije prosvjeduje zbog, kako kažu, evidentno organiziranih i sinkroniziranih napada na KRIK koje provode predstavnici vlasti i provladini mediji s jasnim ciljem gušenja medijskih sloboda i sprječavanja najvažnije funkcije medija i novinara. Slovensko udruženje novinara dijeli zabrinutost s kolegama iz Srbije i iz regije jer srpski prorežimski mediji povećanim intenzitetom napadaju sve koji na bilo koji način kritiziraju vlast. Najčešće mete napada su novinari – u ovom trenutku Stevan Dojčinović i kolege koje su mu pružile podršku. Europska federacija novinara (EFJ) još je ranije istaknula da je dobila zabrinjavajuće izveštaje koji se tiču prljave kampanje protiv nezavisnih i istraživačkih novinara BIRN-a, CINS-a i KRIK-a. Predsjednik EFJ-a pozvao je vlast u Srbiji da izbjegne stvaranje neprijateljskog okruženja za rad novinara, koji već pate zbog loših uvjeta rada.

Fairpress.eu se pridružuje srpskim kolegama u inicijativi “Novinari ne kleče” koja je pružila podršku istraživačkom novinaru Stevanu Dojčinoviću. (Više informacija o samoj inicijativi možete pronaći na Facebook stranici Novinari ne kleče.) Također, Fairpress poziva na građansku solidarnost s novinarima u Srbiji koji su se našli na udaru zbog svoje profesije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend