21. mar 2016.

Izveštaj: Vlast novinarstvo shvata kao PR delatnost

izvestaj_meka_cenzura_finalSloboda medija jedno je od najugroženijih ljudskih prava u 2015. godini. Uticaj vlasti na uređivačku politiku je veliki, a povećan je i broj napada na novinare, piše u izveštaju Beogradskog centra za ljudska prava. Takođe, navodi se i da su u prošloj godini ljudska prava generalno bila ugroženija nego prethodnih

Novinarstvo kao PR delatnost sa ciljem promocije vlasti – tako su mediji uglavnom izveštavali u 2015. godini. Svaka kritička primedba je viđena kao rušenje premijera i države, a zaključci analize pokazuju da se se medijske slobode našle pred najvećim iskušenjima u 21. veku.

Novinar i istraživač Ivan Protić dodaje da su napadi na novinare bili daleko brojniji nego u prethodnoj godini. “Po nekoj našoj evidenciji koja nije potpuna – bilo ih je oko 60 od kojih su bila 32 fizička. Tu čak ni ne pominjemo kampanje, kao recimo što je sada ova poslednja, protiv urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića, koje znaju da traju mesecima”, naveo je Protić.

On istiće da se stepen slobode medija u 2015. godini našao pred najvećim iskušenjima u 21. veku. “Veoma je proširen uticaj vlasti na uređivačku politiku medija, a široka tabloidizacija, izuzetno težak ekonomski položaj i široko i svakodnevno kršenje profesionalnih standarda su uzroci takvog stanja“, rekao je Protić.

Kako je naveo, pažnja koju mediji u toj situaciji posvećuju ljudskim pravima je manja nego ranije i više obojena političkim, nego analitičkim i kritičkim tonovima.

Većina medija vrlo blagonaklono izveštava o koaliciji na vlasti i pozitivno izveštava o Vladi Srbije i premijeru, dok aktuelna vlast svaku kritičku primedbu procenjuje kao pokušaj rušenja premijera i vlade i koristi pritom termine „plaćenici“ i „neprijatelji“, rekao Protić.

„Aktuelna vlast shvata novinarstvo kao PR delatnost, sa isključivim ciljem njene promocije. Istovremeno, Srpska napredna stranka napada političke protivnike neprimerenim, nepristojnim populističkim rečnikom i u to se uključuju i neki drugi politički lideri“, ocenio je Protić.

Prema njegovim rečima, ljudi iz vlasti i oni bliski njoj su shvatili privatizaciju medija koja je završena prošle godine kao mogućnost da preko privatnih vlasnika utiču na medije, kao i da se novac od projektnog sufinansiranja iskoristi u propagandno-političke svrhe.

„Kao primer daću da je za 300.000 evra Radojica Milosavljević, nekadašnji pomoćnih gradonačelnika u Kruševcu, član SPS, kupio osam medija. Kupio je TV Kruševac za 14.000 evra, a od grada je na ime projektnog sufinasiranja tog istog medija inkasirao 17.000 evra ili 3.000 evra neto dobitka“, kazao je Protić.

U izveštaju o ljudskim pravima za 2015. godinu je navedeno da su u primeni medijskih zakona uočeni brojni problemi koji su posledica nepostojanja političke volje, ali i zato što su zakoni nedorečeni, bez adekvatnih nadzornih mehanizama i bez ikakvih sankcija.

Navedeno je i da je javno oglašavanje netransparentno i jedno od najvažnijih načina pritiska na uredjivačku nezavisnost medija.

Zabrinjavajuće stanje u zatvorima

Ništa bolja nije ni situacija u zatvorima – stopa smrtnosti je najviša u odnosu na sve ostale članice Saveta Evrope, a u poslednje tri godine je vođeno 89 postupaka protiv 172 službenih lica u kaznenim institucijama.

Nikola Kovačević iz Beogradskog centara za ljudska prava kaže da je ishod istraživanja zabrinjavajući. “U samo šest slučajeva je utvrđena odgovornost, a kaznena politika je još više poražavajuća, tako da su bile tri uslovne osude, dva puta je primenjen institut odlaganja krivičnog gonjenja i samo jedna zatvorska kazna od osam meseci. Ova kaznena politika jasno govori da naši pravosudni organi žmure na jedno oko kada se u ulozi optuženog nalaze pripadnici MUP-a ili Uprave za izvršenje zakonskih sankcija”, ocenjuje on.

Sporne subvencije investitorima

A žmuri se i kada je reč o subvencijama države stranim investitorima. Nataša Nikolić iz Beogradskog centra za ljudska prava kaže da novac najčešće ne znači čuvanje radnih mesta ili otvaranje novih.

„Konkretno, za Beneton preko APR-a je utvrđeno da je ova firma dobila preko 18 miliona evra subvencija za 2.000 radnih mesta, a u 2013. u APR-u je bilo samo 68 zaposlenih iako ova firma posluje profitabilno”, navela je Nikolić.

Zaključak je da je generalno stanje ljudskih prava 2015. bilo lošije nego prethodne godine, između ostalog, i zbog odnosa izvršne i zakonodavne vlasti.

„Uticaj izvršne na zakonodavnu vlast je jasan, kad počnete da analizirate načine usvajanja zakona u skupštini. Recimo, samo u 2015. skoro 50 odsto zakona je usvojeno po hitnoj proceduri, sa usvajanjem onih amandmana koje je usvojila sama Vlada“, rekla je Vesna Petrović iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Ozbiljne sumnje u nezavisnost pravosuđaNajozbiljnije sumnje u nezavisnost pravosuđa izaziva podatak da je veoma mali broj slučajeva u kojima se ukazivalo na korupciju ili nezakonito postupanje završen ozbiljnom i delotvornom istragom, podizanjem otpužnice ili presudom.

Kako se dodaje, zabrinjava što još nije izabran tužilac za ratne zločine, kao i oko 30 javnih tužilaca.

Zamereno je što nije donet novi zakon o zaštiti podataka o ličnosti, iako je poverenik dostavio svoj predlog nadležnim institucijama.

Sve veći broj osiromašenog stanovništva

U izveštaju je navedeno da velik broj radnika ostao bez posla, da je ugašeno oko 400 državnih preduzeća, a više od 20.000 radnika je uzelo otpremninu.

Učestali su štrajkovi, uglavnom izazvani lošom finansijskom situacijom i gubitkom posla, i sve je veći broj osiromašenog stanovništva. Privredni rast nije zadovoljavajući zbog slabog priliva stranih investicija, ali i nedovoljnog ulaganja države.

U izveštaju je navedeno i da nisu otvorena dva najvažnija poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU, što ukazuje na blagi zastoj u evrointegracijama Srbije.

Da li će izbori biti fer i pošteni?

Izvršna direktorka Beogradskog centra za ljudska prava Vesna Petrović je rekla da međunarodni akteri za sada imaju prilično tolerantan stav kada je u pitanju stanje ljudskih prava u Srbiji, ali da ipak veruje da će to biti promenjeno kada se završe krize koje su potresale Evropu u 2015. godini.

Vesna Petrović je istakla da Srbiji predstoji ozbiljan rad na usvajanju u i implementaciji velikog broja propisa, medju kojima je najznačajnija promena Ustava i jačanje administracije, pre svega jačanje kapaciteta javne uprave.

Godinu su i obeležili i napadi na nezavisna tela, a sadašnju će svakako izbori. U izveštaju se dovodi u pitanje da li će oni biti fer i pošteni, s obzirom na brojne nepravilnosti uočene na lokalnim izbrorima tokom 2015. godine.


Video prilog televizije N1 pogledajte ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend