10. nov 2015.

Ko je lopov, a ko reketaš

novine kiosk medijiŠta je zajedničko Džordžu Orvelu i Verici Barać kad je reč o sukobu na relaciji Pink/Informer protiv Kurira?

„Strašno je kad čovek mora da se upušta u detalje međustranačkih polemika; to podseća na zaranjanje u septičku jamu

Džordž Orvel — „Kataloniji u čast“, 1938.

Da je Orvel bio vizionar i pre nego je napisao „1984“ pokazuje i ovaj citat od pre 77 godina, aktuelniji nego ikad u današnjoj Srbiji u danu kad je kulminirao sukob na relaciji Pink/Informer protiv Kurira.

Možda će neko dobronameran i neobavešten pomisliti da je pre svega reč o medijskom sukobu, ali politika je odavno ušla u sve pore srpskog društva, tako da je i medijski sukob na vrhu (po tiražu/rejtingu) — prvenstveno politički. Kao što je Marks primetio, mediji su ogledalo društva.

Za razliku od dana koje je Orvel proveo u Kataloniji za vreme španskog građanskog rata, kad se znalo ko kojem plivačkom timu u septičkoj jami pripada, odnosno koji medij podržava koju stranku, u današnjoj Srbiji se sa sigurnošću ne može reći koje glasilo koju partiju podržava ili, preciznije, koju struju unutar koje stranke.

Zato političko-medijska situacija u Srbiji danas podseća na prirodno stanje iz Hobsovog „Levijatana“ — rat svih protiv svih. U kome su sva sredstva dozvoljena.

Interesantno je da je rat buknuo samo nekoliko dana po „uspešno okončanoj reformi medijske sfere“ što je eufemizam za propast Tanjuga (ima li mu spasa) i pre toga slanje više od 1.000 novinara na šaltere Nacionalne službe za zapošljavanje. A biće ih još.
Zlobnici bi rekli — šta ste tražili to ste i dobili, a to je izlazak države iz medija i „poštena tržišna bitka“ za tiraže i rejtinge koja se u Srbiji pretvorila u pornografiju za sve uzraste. U trajanju od nula do 24.

Sve ovo čemu danas prisustvujemo samo je posledica uspešno sprovedene „reforme medijskog sektora“, koja po tom modelu ne bi uspela ni u kudikamo sređenijim državama zasnovanim poštenoj utakmici na slobodnom tržištu (ako igde toga ima).

Uzroci su još dublji i sežu nekoliko decenija unazad.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend