11. maj 2016.

Nova dioptrija zapada

Kako je Danijel Server promenio mišljenje o Srbiji

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i profesor na fakultetu „Džons Hopkins” Danijel Server zaključili su na jučerašnjem sastanku da je neophodno održati stabilnost na zapadnom Balkanu. U Tanjugovom saopštenju još piše i da je nekadašnji funkcioner Stejt departmenta i uticajne američke nevladine organizacije Institut za mir, Vučiću čestitao na pobedi Srpske napredne stranke, iako se iz intervjua koji je Server tu skoro dao „Slobodnoj Evropi” nije moglo zaključiti da je sa zadovoljstvom primio rezultate srpskih izbora. Bio je zabrinut zbog slobode medija i nezavisnosti sudstva, mada je pre samo godinu dana na svom blogu bio pun razumevanja za stanje medija u Srbiji. Tada je, na iznenađenje i nezadovoljstvo domaćih nevladinih organizacija koje se finansiraju iz Amerike, ovaj nekadašnji jastreb kad je Srbija u pitanju tvrdio da mediji manje favorizuju Vučića nego onomad Borisa Tadića, navodnu cenzuru opravdavao borbom za opstanak na tržištu, a aktiviste koji se zalažu za slobodu medija prozreo kao „zavisne od međunarodnih izvora finansiranja”, sa potrebom da potencijalne sponzore uvere da je situacija u Srbiji „katastrofalna, kako bi oni, kao nezavisni mediji, mogli da dobiju kontinuiranu novčanu pomoć”.

Šta se desilo pa su mnogi dojučerašnji američki „fanovi” Aleksandra Vučića promenili dioptriju kojom posmatraju srpskog premijera? Server, naime, nije ni prvi ni jedini iz grupe nekadašnjih zapadnih balkanskih eksperata (koji su karijere gradili na stavu da „Srbi, odnosno Milošević, razumeju samo silu” i da „međunarodna zajednica” tako sa Srbijom mora i da razgovara), koji oštrije nego pre izbora sagledava moć predsednika srpske vlade. Kao da ih sada, kada je Vojislav Šešelj ponovo ušao u parlament, više nego ranije brine i nacionalistička prošlost Aleksandra Vučića. Radio Slobodna Evropa sada smatra da je Vučić kriv i što „samo” polovina Srbije podržava ulazak u EU, kao da evropski projekat nije u velikoj krizi i u zemljama u kojim je nastao i kao da polovina aktuelne britanske vlade upravo u ovom momentu ne radi aktivno na tome da nagovori Engleze da glasaju za „bregzit”, odnosno britanski izlazak iz EU.

Drugi slični mediji (uglavnom oni koje finansiraju zapadne vlade ili njihove nevladine organizacije) citiraju eksperte slične Serveru, koji na sav glas unapred brinu da Vučić ne promeni proevropsku ćud i okrene srpsku barku prema Rusiji.

Evropsko izdanje američkog portala „Politiko” piše da Vučićeva vlast „podstiče strahovanja od autoritarizma”, da ga protivnici optužuju za suzbijanje medijskih sloboda i potkopavanje vladavine zakona, i lamentira što Vučić i dalje uživa visok rejting na Zapadu.

„Činjenica da su strani mediji o ishodu izbora izvestili kao o pobedi proevropskog reformatora, a ne autoritarnog populističkog nacionaliste, znak je koliko je dobro srpski premijer, nekadašnjih saveznik Slobodana Miloševića, dobro izgradio svoj imidž”, navodi ovaj portal. Na blogu uticajnog ekonomskog fakulteta u Londonu – LSE (London School of Economy), autori se žale što je Vučiću pošlo za rukom da na „latentne nacionalističke tendencije” nalepi „ugledno lice” i proevropsku etiketu. Vrlo lukava politička igra, komentarišu na tom sajtu, nezadovoljni što se Vučić „nije odrekao ni tradicionalnog prijateljstva sa Rusijom” već je još uspostavio i dobre veze sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a sada čak i sa Kinom, i još više nezadovoljni što su mu evropski lideri čestitali izbornu pobedu.

Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu, prema pisanju „Ajriš tajmsa”, nije sedište spasilačke jedinice za vanredne situacije, poplave i požare, već – moskovska „špijunska baza”.

Na taj se način stvara utisak o kameleonskom liku: dok jedni tvrde da je reč o prikrivenom „promotoru velike Srbije”, dotle „Ekonomist” citira profesora Univerziteta u Gracu Florijana Bibera koji tvrdi da je srpski premijer samo „jedan u generaciji lidera bez ideologije”.

Isti list javlja da je „istaknuti novinar istraživač” koji istražuje „bogatstvo porodice Vučić” odmah u tabloidima označen kao „francuski špijun”.

Hladan tuš za Cvetićanina

Bivši ambasador Srbije u Hrvatskoj Radivoj Cvetićanin takođe kaže da se raspoloženje prema Vučiću na Zapadu menja, i kao dokaz u „Danasu” citira telegram Stejt departmenta koji naziva „hladnim tušem” za Vučića.

– On je upadljiv korak nazad u dosadašnjoj podršci koja mu je pružana iz Vašingtona. Poruka o izborima – lepo ste videli – nije naslovljena personalno na njega, vrlo je tehnička, krajnje je suzdržana. Hladan tuš – kaže Cvetićanin.

Nejasno je o kom telegramu je Cvetićanin govorio, budući da je prošle nedelje američki ambasador Kajl Skot Vučiću uručio izbornu čestitku državnog sekretara Džona Kerija. U njoj se, između ostalog kaže: „Unapred se radujemo mogućnosti da podržimo zalaganje vaše vlade u cilju unapređenja vladavine prava, borbe protiv korupcije, razvoja ekonomije i normalizacije odnosa sa Kosovom”.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend