09. maj 2016.

Otvoreno pismo članovima UO RTV Vojvodine: Poverenje se teško stiče, a lako gubi

radio-televizija-vojvodine-rtv-jpg_660x330Poštovani, pošto od momenta vaše odluke o smeni programskog direktora i imenovanju novog vršioca te dužnosti, kruže različite teorije o tom događaju, ovim putem vas pozivam da javno istupite i zainteresovanoj javnosti obrazložite odluku o smeni programskog direktora Slobodana Arežine i imenovanju Slavice Subotić Braun na mesto vršioca dužnosti te funkcije. Mislim da je jasno i konkretno obrazloženje vaše odluke od prvorazrednog značaja za očuvanje stečenog poverenja javnosti u RTV Vojvodine

Želim da vas podsetim da su pre tačno pet godina (proleće 2011.) počele kadrovske promene na RTV Vojvodine, a vrlo brzo posle toga usledili su i prvi programski rezultati. Dobro se sećam kako je za samo nekoliko meseci do tada zapuštena, neugledna i duboko provincijalna medijska kuća počela da se menja. Od samog početka bilo je jasno da se, za razliku od prethodnih “promena”, ovaj put menjao programski sadržaj, a ne njegova forma. “Bliži vama” bila je poruka koju je sve veći broj gledalaca razumeo i prihvatao. Kada je 2013. ukinuta TV pretplata, ne mali broj ljudi bio je spreman da nastavi sa plaćanjem pod uslovom da novac odlazi na račun RTV a ne RTS-a. Sećate li se toga? Pitam vas – koliko državnih institucija (svesno upotrebljavam tu odrednicu, jer se u javnosti RTV tako i percepira) ima tu vrstu poverenja? Odmah ću vam odgovoriti – vrlo malo. Svaki dan mnogobrojni voditelji, novinari, snimatelji, montažeri, lektori, realizatori, rasvetljivači, organizatori, tonci, reditelji, tehničari, šminkeri, vozači, producenti, asistenti,…. ali i direktori (!) svojim radom dokazivali su da je promena suštinska i da je RTV, za razliku od prethodnih vremena, sada zaista bliži svojim gledaocima. Na osnovu vaših biografija (četvorica ekonomista, dva advokata, politikolog, kompozitor, profesor i master umetnik) biću slobodan da vam otkrijem svetu tajnu medija – poverenje gledalaca mnogo je važnije od same gledanosti. Ne verujete? Predlažem vam da umesto što se pozivate na naručene i više puta osporavane rejtinge gledanosti pitate građane kome veruju – RTV-u ili Pinku? Urednicima Dnevnika u 17h ili urednicima TV Happy? “O radiju” ili PLAY radiju? Internet stranici RTV-a ili Informeru? Državnom poslu ili Farmi? Znam koliko se ugled teško sticao. Da li ste svesni koliko je lako narušiti stečeno poverenje? Odluka koju ste doneli otvara brojne sumnje u vaše namere, ali i kompetentnost, zato je neophodno da zaposlenima, ali i javnosti date odgovor na nekoliko pitanja.

Da li želite da zadržite dosadašnji programski koncept? Ukoliko je odgovor potvrdan, obavezni ste da odgovorite kako to mislite da uradite sa ljudima koji su se tome otvoreno i žestoko protivili? Ukoliko pak želite da promenite programski koncept, obavezni ste da jasno obrazložite šta želite da promenite i zašto?

Međutim, pitanje svih pitanja jeste vaša samostalnost u donošenju odluka. Javnost mora biti uverena da samostalno donosite svoje odluke jer to sada nije slučaj.

Nadam se da se slažete da bi odgovori na postavljena pitanja pomogli u rešavanju brojnih dilema koje se svode na potvrđivanje vaše kompetencije, ali i samostalnosti. Bez neophodnih uverenja, najljubaznije vas molim da donesete jedinu samostalnu i kompetentnu odluku – podnesite ostavke!

Dok čekam vaš odgovor, srdačno vas pozdravljam.


*autor je urednik na RTV-u

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend