02. dec 2015.

Pressing: Kakva je to država koju tabloidi mogu da ruše?

nenad-milic-i-vesna-rakic-vodinelic-N1Vesna Rakić Vodinelić, profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union i predsednica Saveta Nove stranke, i Nenad Milić, zamenik predsednika LDP-a, ocenili su, gostujući u Pressingu televizije N1, da priče o državnom udaru u Srbiji ne deluju uverljivo

Profesorka Rakić Vodinelić podsetila je da državni udar podrazumeva da određena grupa unutar državne administracije pokušava da smeni vlast uz pomoć policijske, odnosno češće vojne sile. Stoga, kako kaže, priče o državnom udaru koje plasiraju pojedini tabloidi, ne doživljava kao ozbiljnu pretnju, već kao zloupotrebu medija koja joj, kako je navela, nije sasvim jasna.

Dodaje, međutim, da je zabrinjavajuće što su se u nedelju u celu priču uključili i pojedini ministri u Vladi Srbije i kaže da je sve delovalo kao zastrašivanje građana. “Recimo, jedna starija gospođa koju poznajem dobila je blagi napad misleći da počinje građanski rat”, navela je Rakić Vodinelić i ističe da aktuelna vlast već dve-tri godine drži javnost u “stanju zadihanosti i unezverenosti”, što je posledica neprestanog otvaranja stvarnih i izmišljenih afera.

Ona je upitala i zašto je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović držao koferenciju za štampu o tome da je Vučić prošao poligrafsko ispitivanje, a ne direktor policije ili viši tužilac koji vodi predistražni postupak. “Cela stvar je farsična. Predstavnici fizičke sile trebalo je tom činu da daju zastrušujući izgled. Videli ste šta se desilo u Parizu – sve izjave je davao javni tužiilac, iza njega nije stajao niko. Niste nikad mogli da vidite tako šaroliku družinu, odevenu u uniforme sa oružjem”, podsetiča je Vesna Rakić Vodinelić.

Ona je rekla i da ministar policije ne može da stvori poverenje jer “nosi težak teret neverodostojnosti otkad se postavilo vrlo ozbiljno pitanje plagijata njegovog doktorata”.

Pojedini ministri Srbiji nanose ozbiljne političke probleme

Nenad Milić je istakao da se sa izjavama ministara o ugroženosti premijera Aleksandra Vulića ne može igrati, da pretnje uvek treba shvatiti ozbiljno, i da se one moraju odvojiti od rata tabloida koji je u toku. “Sve je počelo sukobom dva tabloida naklonjena vladi, ali zabrnjava da se u se u nedelju uključili ministri”, podsetio je Milić i dodao da su ministri ipak bili oprezniji u svojim ocenama i nisu pominjali državni udar, već destabilizaciju vlasti.

“Ako su jedan ili dva članka (u Kuriru) razlog da država bude nestabilna, ako to može da sruši državu, onda svi moramo da se zabrinemo za državu koju jedan ili dva članka mogu da sruše… To da se vladajućoj stranci ne sviđa kako piše tabloid, pa tako su oni došli na vlast. Saopštenja SNS-a puna su verbalnog nasilja. Svako ko uputi kritiku je lopov. Kada neke novine to urade njima, onda je to drama. Oni znaju da su tako došli na vlast, i zato se plaše. (Dragan) Đilas je tri meseca bio najveći lopov – šta je sa mostom, Bus plusom, Bulevarom? Sada kada nije u DS-u, više nije lopov. Čeda isto tako, i Pajtić, ko god. To je model ponašanja koji je katastrofalan za društvo. Taj model forsira SNS”, ocenio je Milić.

Zamenik predsednika LDP-a rekao je i da se aktuelna situacija nikako ne može porediti sa 2003. godinom i ubistvom premijera Zorana Đinđića i smatra da je povezivanje najave štrajka jednog manjinskog sindikata policije sa oružanom pobunom JSO, neprimereno.

Milić je rekao i da nema logičnog objašenja zašto se priče o destabilizaciji države plasiraju nekoliko dana uoči ministarske konferencije OEBS-a u Beogradu i otvaranja prva dva poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije ui EU. “Dolazi 50 ministara spoljnih poslova – Amerika, Rusije… Mislite da ambasade nisu poslale izveštaje? Šta misle kada vide da li je tema državni udar ili ne? Pojedini ministri optužuje zapadne ambasadore, to je tek vrhunac neozbiljnosti. Vlada radi, sprovodi Briselski sporazum, otvaraju se poglavlja, nema nikakvog političkog razloga da to rade, ali neozbiljni ljudi ne shvataju koliko političkih problema prave ovoj zemlji”, ocenio je on.

Milić smatra da u Srbiji još nije rešeno pitanje da li želimo na Zapad ili ne, iako je 2014. delovalo kao da je to pitanje rešeno. On smatra da događaji u Crnoj Gori, gde se protesti dela opozicije dešavaju paralelno sa pozivom toj zemlji za članstvo u NATO, mogu biti eksperiment za ono što će se desiti Srbiji ako se zaista približi EU.

Umesto da poličari budu meta krtike, novinari su meta napada

Vesna Rakić Vodinelić kaže i da je premijer Vučić, kada je dolazio na mesto premijera, morao da raučna da će kao neko ko vrši političku vlast, biti na meti kritika. “Umesto da političari postaju meta kritike zato što vrše vlast, sada novinari postaju meta za fizički napad. Pretnje Slaviši Lekiću ne bi smele da se dese. Njemu je rečeno da ne može da mu se pruži zaštita zato što nikakvo nasilno delo nije učinjeno”, podsetila je ona i dodala da se ista stvar dogodila i članici Saveta za borbu protiv korupcije Miroslavi Milenović koja se obratila policiji da dobija pretnje i da je neko prati, a da joj sada policija zamera što nije prijavila napad, već se obratila medijima.

Nenad Milić je rekao da to pokazuje da je policiji neophodna “kompletna reforma”, jer je ona sad bazirana na represivnom, a ne na preventivnom delu svoje uloge. “Verujem da su i Slaviši (Lekiću) rekli da im se javi ako dobije batine. Najveći problem je nepostojanje institucija koje rade svoj posao. Vode nas iz afere u aferu, drže tenzije, a ono što je suština – loš život – to prolazi pored nas”, naveo je on.

Vučićev odlazak na poligraf je presedan

Profesorka Rakić Vodinelić je ocenila i da je premijer odlaskom na poligrafsko ispitivanje napravio presedan. “Dao je izjavu i posle toga je ministar rekao da je on prošao poligraf i da su svi njegovi iskazi bili istiniti. Vi i ja ne bismo imali takvu privilegiju. Zamisliti da na vas vrište stranice tabloida, zamislite da odete u policiju i tražite da na tu okolnost budete ispitini na poligrafu. Ubeđen sam da bi vas odbili. On je sebe napravio važnijim od svih nas. I sada neki njegovi ministi njega hvale i tvrde kako je on kao bilo koji drugi građanin otišao u polciji i podvrgao se poligrafskom ispitivanju. Pa, ne može svaki građanin to da uradi”, istakla je ona.

Gošća Pressinga je pritom istakla da se poligraf u sudu ne upotrebljava kao dokaz, i podsetila je da je i Darko Šarić prošao poligraf kada je optužio bivšeg direktora Uprave kriminalističke policije Rodoljuba Milovića, da bi kasnije i sam Milović prošao poligraf.

Ona je rekla i da je neprihvatljivo što su u javnost izneti podaci iz zdravstvenog kartona bivšeg direktora Kurira Aleksandra Kornica. “Taj podatak se može otkriti samo na poziv suda, svi koji su se pozivali na dijagnozu, mogu da dođu pod udar krivičnog dela iz Člana 146”, podseća ona.

Nenad Milić je rekao da je neprihvatljivo da ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je lekar koji je položio Hipokratovu zakletvu, komentariše nečiju bolest.

Gosti Pressinga veruju i da aktuelni događaju nisu uvod u eventualno raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, već da vlast sa slabim rezultatima ne može da nađe drugi način da sebe stavi u prvi plan.

 Foto: N1 

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend