18. apr 2015.

Šibicarski trikovi

Ministar Gašić ne samo da je obmanuo javnost u vezi sa odlučivanjem oko poletanja helikoptera i događajima koju su prethodili njegovom padu (pogledati tekst Marka Milanovića o tomeovde), nego nastavlja da obmanjuje javnost i kada je u pitanju lokacija na kojoj se on nalazio neposredno pre i nakon nesreće

Najblatantniji primer toga je njegovo poslednje gostovanje na RTS-u, u emisiji Upitnik (07.04.2015), kada je pokušao da javnosti poturi „dokaze“ o svojoj nevinosti služeći sešibicarskim trikom – tako što je zamajavao publiku brzim mahanjem predmetima, verujući kao svaki šibicar da će posmatraču skrenuti pogled i misao sa ključne stvari koju želi da sakrije.

Ministar odbrane je u jednom trenutku počeo da pokazuje snimke svog automobila sa naplatnih rampi kroz koje je prošao te večeri, uz samouverenu konstataciju da eto, sada ima i materijalne dokaze da se pre dolaska helikoptera u Beograd nalazio u Kruševcu. Problem je, međutim, u tome što je prilikom mahanja tim papirima čitao podatke koji ga demantuju.

Tako je Gašić prvo ustvrdio da se nalazio u Kruševcu u trenutku kada se helikopter izgubio sa radara (pogledati ovde, minut 23:20). Potom je dodao da je krenuo iz Kruševca za Beograd čim je saznao za problem, u 22:30 („tačno u pola jedanaest smo krenuli“). Onda je izvadio slike iz koverte. Prvo je pokazao snimak sa naplatne rampe kada je ušao u Kruševac tog popodneva (u 17:26, naplatna rampa Pojate).

Vadi se druga slika, citat Gašića: „A ovo je 23:42, kada smo izašli sa naplatne rampe Kruševac“.

Zar nije Gašić prethodno rekao da je iz Kruševca krenuo oko 22:30? Otkud sad izlazak iz Kruševca čitav sat kasnije (23:42)?

A da može da putuje kroz vreme, i to unazad, Gašić je sugerisao pokazivanjem treće slike (minut 23:55 na snimku):

„U 20:40h, ne znam koliko će vaši gledaoci ovo uspeti da vide, smo ušli na naplatnu rampu Bubanj potok (ulaz u Beograd, prim. aut)… i otišli istog trenutka na aerodrom gde je već bio direktor policije“.

Kako je moguće da je Gašić krenuo iz Kruševca ka Beogradu u 22:30, a da je u Beograd stigao dva sata ranije, u 20:40? I ako je ušao u Beograd u 20:40, ne znači li to da je bio u Beogradu nepuna dva sata pre nesreće? I kako je moguće da je istog trenutka otišao na aerodrom, na kojem su ga „čekali direktor policije, komandant pogranične policije…“ ako se nesreća još nije bila dogodila?

Pored ovog neverovatnog pokušaja poturanja javnosti Srbije, Gašić je i ranije iznosio kontradiktorne podatke o svojoj lokaciji u trenutku pada helikoptera. U svom prvom nastupuposle helikopterske nesreće, na TV Pink, on je objašnjavajući gde se nalazio neposredno nakon gubitka kontakta sa helikopterom, rekao (od 16:26 nadalje):

„Među nama koji smo u tom trenutku bili tu, a tu je bio načelnik generalštaba, njegov neposredni komandant general Bandić i svi ostali iz Vojske, verovali smo do poslednjeg trenutka, a to je negde oko 23:30, kol’ko je imao goriva kod sebe, da će da proba da spusti bilo gde tu letilicu, a da prosto ćemo ih naći negde, samo da… ovaj… tako je uverenje bilo među nama…”

Dakle, Gašić je tvrdio da se nalazio na licu mesta u onim trenucima kada je bilo neizvesno šta se desilo sa helikopterom. Kako je to moguće ako je, kako kasnije tvrdi, bio u Kruševcu sve do 22:30?

Tokom svojih nastupa Gašić je izneo i niz drugih neistina ili paušalnih ocena, poput one da se nigde u blizini pada helikoptera ne nalaze stambeni objekti (tvrdnja koju dovodi u pitanje slikakoja se pojavila na sajtu Večernjih novosti).

Ovi pokušaji da se javnost dezinformiše detaljima kojima se skreće pažnja sa suštine nisu ništa novo. Setimo se, primera radi, početnih spekulacija (koje su u javnim nastupima pominjali i pojedini vojni analitičari) da je moguće da se helikopter upleo u žice dalekovoda ili da je pilot pao jer je navodno naglo reagovao kad je ugledao dalekovode. Ovakve interpretacije su se pojavile nakon što je Tanjug objavio prvu fotografiju sa lica mesta, na kojoj su jasno vidljivi dalekovodi u blizini olupine:

HELIKOPTER

Spekulacije o dalekovodima su nakon nekoliko dana nestale, a zanimljivo je da su sa spekulacijama nestali i dalekovodi sa slika. Bilo bi dobro, recimo, da Tanjug (i potpisani fotograf Srđan Ilić) pojasne zašto tih dalekovoda nema na jednoj drugoj fotografiji iz galerije Tanjuga, konkretno na ovoj:

HELIKOPTER

Međutim, dok javnost, analitičari, novinari imaju tu slobodu da iznose paušalne ocene, pa čak i da obmanjuju javnost – a da ne trpe ozbiljne konsekvence (ovde se ne bavimo etičkim aspektom cele stvari), problem je u tome što ministar odbrane Gašić to nikako ne sme da radi, jer ne samo da je visoki zvaničnik države Srbije, već je i osoba koja u javnosti figurira kao jedna od najodgovornijih za ovu tragičnu nesreću. U tom smislu, ministar Gašić bi trebalo da odgovara ne samo zbog svoje uloge u organizovanju događaja koji su prethodili padu helikoptera, već i zato što obmanjuje javnost kada govori o tome gde se nalazio u trenutku pada helikoptera.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend