17. apr 2015.

Danilović: Suđenje verovatno počinje u julu

Slavko-Curuvija-CenzolovkaPripremno ročište za suđenje zbog ubistva Slavka Ćuruvije nastaviće se 24. aprila

Iznošenjem dokaznih predloga advokata odbrane i zastupnika oštećenih danas je u Specijalnom sudu, iza zatvorenih vrata, nastavljeno pripremno ročište u postupku za ubistvo novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavka Ćuruvije.

Nastavak pripremnog ročišta zakazan je za petak, 24. april. Po završetku ovog dela procesa, sud će zakazati početak glavnog pretresa, kome će moći da prisustvuju mediji i javnost.

Kako je novinarima rekao Rajko Danilović, pravni zastupnik porodice Ćuruvija, suđenje će najverovatnije početi u julu.

Zastupnici porodice Ćuruvija su kao svedoka predložili Miru Marković, suprugu bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića. Advokat Danilović je naveo da je odbrana na ročištu iznela iste podatke kao i u istrazi, koji nisu „ništa novo i ništa značajno“.

Odbrana optuženih je danas iznela dokazne predloge i izjasnila se o predlozima Tužilaštva i zastupnika oštećenih. O potencijalnim dokazima izjasnili su se i okrivljeni. Sa pojedinim predlozima Tužilaštva branioci su se saglasili, a za neke su tražena izdvajanja.

– Dok sud ne donese odluku o dokaznim predlozima, stav je svih branilaca da nećemo u javnost iznositi imena mogućih svedoka – kaže Vladimir Marinkov, advokat Radomira Markovića.

Prvog dana ročišta tužilac je pročitao optužnicu i predložilo saslušanje 90 svedoka, među kojima su Milorad Ulemek Legija, nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije, kao i Branka Prpa, Ćuruvijina nevenčana supruga. Kao svedoke mediji nezvanično pominju nekadašnje pripadnike zemunskog klana Aleksandra i Miloša Simović, Dejana Milenkovića Bagzija i Miladina Suvajdžića, čelnike Službe državne bezbednosti Milorada Bracanovića i Jovicu Stanišića, Rodoljuba Milovića, kao i nekadašnjeg direktora RTS-a Milorada Vučelića.

Prvooptuženi Radomir Marković, kao i saizvršioci Milan Radonjić i Ratko Romić, rekli su da razumeju optužnicu i negirali njene navode. Miroslav Kurak, koji se tereti da je pucao na Ćuruviju, i dalje je u bekstvu.

Četvorici nekadašnjih pripadnika Službe državne bezbednosti na teret se stavlja da su Ćuruviju ubili „iz niskih pobuda, zbog njegovog javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga i političkih subjekata“ i to radi očuvanja postojećih struktura vlasti.

U optužnici se ne pominju imena nalogodavaca ovog ubistva. Stoji samo da su u pitanju nepoznate osobe iz najviših struktura vlasti.

U nastavku pripremnog ročišta ostalo je da se o predlozima odbrane izjasni Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend