05. mar 2016.

Svaki javni istup predstavnika HNiP-a je zlouporaba novinarske profesije u političke svrhe

lekovic_sasaPredsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković za Fairpress je komentirao tekst Denisa Kuljiša “Smrt represiji, sloboda novinarima!” objavljenoj u Jutarnjem listu u kojoj kritizitra njegov rad, zatim se osvrnuo na novinara Željka Peratovića koji je 16. 2. o.g. tražio žurno brisanje iz članstva HND-a te na rad Hrvatskih novinara i publicista (HNiP) koje je osnovano u srpnju prošle godine

Leković je objasnio i zašto su napadi na HND i na njega sve učestaliji i kakvo je, prema njemu, trenutno stanje u hrvatskom novinarstvu.

FP: Denis Kuljiš je u svojoj kolumni „Ronin“ objavljenoj 21. veljače 2016. napisao da “novinari masovno napuštaju Hrvatsko novinarsko društvo – solidariziraju se sa Željkom Peratovićem koji je tražio ispisivanje iz članstva HND-a” i da se “još ranije ispisala grupa ljudi koji su bili nezadovoljni “ljevičarenjem” predsjednika HND-a”. Kako komentirate Kuljiševe navode?

Leković: I jedna i druga tvrdnja su neistinite što sam i argumentirao  u odgovoru Denisu Kuljišu koji je Jutarnji list objavio 25. veljače. Nitko nije napustio HND “solidarizirajući” se sa Željkom Peratovićem. Članovi HND-a solidarizirali su se s kolegom Peratovićem tražeći da se slučaj napada na njega riješi ne samo kažnjavanjem napadače već  i pronalaskom eventualnih nalogodavaca o čemu smo izvijestili najviše državne dužnosnike te međunarodne novinarske organizacije. A “grupa ljudi” koju je u svom pamfletu spomenuo Denis Kuljiš su novinari i urednici na HTV-u koji su se iz HND-a ispisali da bi osnovali HNiP (dakle upravo da bi politizirali novinarsku profesiju). Također, učinili su to odmah nakon izborne skupštine HND-a. Niti je tome bio razlog moje navodno “ljevičarenje” niti se itko na to pozivao jer ja sam tada tek postao predsjednik HND-a.

FP: Mislite li da je HND napravio sve što je bilo moguće u vezi slučaja Peratović?

Leković: HND je napravio sve što je bilo u našoj moći. Nikada do sada nije tako brzo i sveobuhvatno reagirano nakon napada na člana HND-a kao u tom slučaju. Ali ne može HND određivati sadržaj optužnice niti presuđivati umjesto sudova.

FP: Prijavili ste policiji prijetnje koje su upućene Vama i HND-u. Možete li reći nešto više o tim prijetnjama i smatrate li da je nezadovoljstvo radom HND-a veće u zadnje vrijeme?Leković: Prijetnje nisu rezultat nezadovoljstva radom HND-a jer oni koji ih upućuju nemaju pojma niti o novinarstvu niti o tome što bi HND trebao raditi niti ih to zanima. To su primitivci koji, motivirani opasnim ponašanjem neodgovornih političara i jednako neodgovornih “novinara” kojima smeta što HND radi ono zbog čega postoji, a ne dodvorava se vlasti, iživljavaju svoje frustracije onako kako jedino i znaju – vrijeđajući i prijeteći.

FP: Voditelj Bujice Velimir Bujanec objavio je 15.2. Vašu sliku iz mladosti u svojoj emisiji nakon čega ste reagirali na svojem Facebook profilu. Kako to komentirate?

Leković: Nije problem objava moje fotografije iz mladosti već to što je objava te fotografije korištena kao izgovor za još jednu medijsku “tjeralicu” za mnom.

FP: Kako ste zadovoljni dosadašnjim radom Hrvatskih novinara i publicista (HNiP) i je li HNiP konkurencija HND-u?

Leković: Nemam što biti zadovoljan ili nezadovoljan HNiP-om. To je udruga s kojom mogu biti zadovoljni ili nezadovoljni njezini članovi te oni u čijem političkom interesu je ta udruga utemeljena. Svaki javni istup predstavnika HNiP-a je zloporaba novinarsko profesije u političke svrhe, a neki od najistaknutijih članova te udruge su širitelji laži, netolerancije pa i  govora mržnje na javnoj sceni.

FP: I za kraj, kakvo je trenutno stanje u hrvatskom novinarstvu i kako komentirate odluku Nadzornog odbora (NO) HRT-a o pokretanju postupka razriješenja glavnog ravnatelja Gorana Radmana?

Leković: Stanje u hrvatskom novinarstvu je lose, ali nije to ništa što se može okarakterizirati trenutnim. To je proces koji već dulje traje i nije ga moguće objasniti u jednoj rečenici. Nadzorni odbor HRT-a ima pravo pokrenuti postupak za razriješenje glavnog ravnatelja HRT-a ukoliko smatra da za to postoje uvjeti. To je legitiman potez za razliku od “smjenjivanja” za političkim govornicama.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend