06. jul 2015.

Transformisan RTS motiv za plaćanje takse

RTS-tUkoliko se RTS zaista temeljno ne promeni, odnosno ne pokaže kao visoko profesionalan, nezavisan i slobodan medij, teško će da uveri građane da ima legitimaciju da zastupa njihove interese i ujedno troši njihov novac

Odluka upravnih odbora Radio televizije Srbije (RTS) i Radio televizije Vojvodine (RTV) da od početka sledeće godine vrate obavezu plaćanja pretplate za javni servis svakako je pozitivan potez rukovodstava ovih dveju medijskih ustanova. Kako će se ta obaveza na kraju zvati – taksa, pretplata ili drugačije, u ovom trenutku i nije suštinski važno.

Najznačajnije je to da bi ovo mogao da bude prvi, nesumnjivo veoma važan korak kojim bi se RTS (i, naravno, RTV) postupno izvlačio iz „zagrljaja“ države.

Međutim, tu se sada ne bi trebalo zaustaviti već bi se morali preduzeti dodatni koraci ukoliko se zaista želi slobodan, nezavisan i profesionalan javni medijski servis čiji su vlasnici građani Srbije. Pre svega moraju se ispuniti neki osnovni preduslovi.

Prvo, potrebno je insistirati na naplati zaostalih dugovanja za televizijsku pretplatu svima onima koji to nisu učinili za prethodni period, do donošenja odluke o ukidanju pretplate. Ta obaveza nije toliko važna samo zbog činjenice što se radi o parama veoma važnim za funkcionisanje RTS-a, već više zbog toga da se pokaže odlučnost države da se ispoštuje zakon, da su svi građani jednaki pred zakonom.

Pravdu je ovde moguće postići samo na dva načina – jedan je da svi dužnici za televizijsku pretplatu iz prethodnog perioda moraju podmiriti svoje obaveze, bez izuzetaka, dok je druga opcija, ukoliko država to ne želi ili ne može da sprovede, da svim onim građanima koji su poštovali zakon te izmirivali svoje obaveze na ime televizijske pretplate u celosti taj novac bude vraćen.

Država koja je dobrim delom sama dovela do ovog stanja „slobodnog izbora“, platiti ili ne platiti, kada je u pitanju ovaj namet, sada ima obavezu da, nasuprot svoje ranije politike popuštanja neplatišama, ovoga puta pokaže jasnu odlučnost da se zakon mora poštovati. Pravdu je ovde moguće postići samo na dva načina – jedan je da svi dužnici za televizijsku pretplatu iz prethodnog perioda moraju podmiriti svoje obaveze, bez izuzetaka, dok je druga opcija, ukoliko država to ne želi ili ne može da sprovede, da svim onim građanima koji su poštovali zakon te izmirivali svoje obaveze na ime televizijske pretplate u celosti taj novac bude vraćen. U suprotnom država bi pokazala ne samo da ne poštuje zakone koje je sama donela nego i da podstiče podelu i nepravdu među građanima. Čini se da je za državu sa veoma siromašnom kasom lakša ona prva opcija – da dužnici jednostavno izmire svoje obaveze.

Drugi preduslov za povratak poverenja građana u nacionalnu televiziju i time kreiranje pozitivnog stava prema obavezi plaćanja televizijske pretplate jeste dužnost koju bi morao pre svih da sam RTS preuzme na sebe. Naime, radi se o potrebi ozbiljne i radikalne transformacije te kuće kako bi ona uistinu postala javni medijski servis svih građana Srbije, odnosno, pružila uverenje da je zaista „RTS vlasništvo građana Srbije“.

Jasno je da korenita transformacija podrazumeva i da bi RTS nesumnjivo mogao i morao da ima kvalitetniji program od sadašnjeg, posebno informativni, i na tome bi zaista trebalo ozbiljno raditi. Međutim, ono što je u ovom trenutku iznad svega daleko važnije naglasiti jeste potreba da se pokaže zakonsko i transparentno poslovanje ove kuće. Građani moraju da znaju i vide kako se u Javnoj medijskoj ustanovi troši njihov novac. Neophodno je na jasan i zakonit način sprovoditi politiku zapošljavanja, kao i samu kadrovsku politiku. Takođe je važno raščistiti sa mračnom prošlošću ove kuće devedesetih godina bez čega se ne može graditi zdrava budućnost. Ukoliko se RTS zaista temeljno ne promeni, odnosno ne pokaže kao visoko profesionalan, nezavisan i slobodan medij teško će on da uveri građane da ima legitimaciju da zastupa njihove interese i ujedno troši njihov novac.

Dakle, jedan od ključnih uslova u uspešnoj izgradnji demokratske, pravne i slobodne države Srbije jeste temeljno reformisana Javna medijska ustanova RTS. Oslobođen i profesionalizovan RTS bi trebalo u osnovi da (po)ostane istinski glas naroda i da promoviše interese i potrebe građana Srbije, da tako reći postane vox television vox populi (glas televizije je glas naroda).

Pokazatelji da se RTS iz temelja menja moraju da dođu baš iz te kuće, da budu jasni i vidljivi, kako bi građani prepoznali taj medij kao zaista svoj a ne servis vladajuće političke elite ili nekih otuđenih grupa. A upravo će to da bude najbolja kampanja za potrebu plaćanja najavljene televizijske takse.

* Autor je novinar Programa za dijasporu RTS-a

1 komentar za: “Transformisan RTS motiv za plaćanje takse

  1. Kakav je bio kvalitet programa, takvo je bilo i plaćanje. Prvo kvalitet pa onda plaćanje. Nisam sposobna da dodatno opterećujem lični budžet, te se odričem korišćenja usluga javnog servisa. U koliko „taksa“ bude obavezna i za one koji ne žele da je koriste to je zavlačenje ruke još dublje u džepove gradjana. Kao što odlučujem šta ću kupovati u prodavnici, tako želim da odlučujem šta ću gledati i koliko će me to koštati. Ono što ne mogu da platim neću ni kupiti. Smatram da je ovo najpoštenije.

    06. јул 2015. at 21:10

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend