23. okt 2015.

TV or not TV

nina savčić danasGospodin Bujošević se rastužio jer ne zna kako da namiri svih 3.300 zaposlenih, a mene više od ovoga zanima da li zaista RTS mora da ima toliki kadar

Ne zavisi od mene hoće li se naplaćivati TV pretplata, pa o tome niti razmišljam niti čitam. Ni to što je gospodin Premijer (nije previd lektora) uveravao nas, ako ne gledaoce, ono korisnike električne energije, da će se RTS plaćati iz fondova koje ne punimo direktno već indirektno nije neka tema.

Pre nekoliko dana sam slučajno na TV-u naletela na razgovor sa Dušanom Petričićem i silno se obradovala. Ostala sam na RTS 1 skoro cela dva sata. Posle Petričića je išlo Pozorište u kući (verzija u kojoj je Brstina Vasa S. Tajčić). Lepo je podsetiti se da smo imali dobar sitkom dok još nismo ni znali za naziv žanra. Bilo je malo naivno, malo duhovito… svakako zabavno. Sinulo mi je: pretplata bi možda mogla da ima nekog smisla. Recimo, dati malo para scenaristima da napišu nešto novo, da ne moramo da gledamo više Bolji život i Vruć vetar, a da to sveže ne bude kompjuterski generisano kako izgleda da je napravljen TV promašaj Kriza. Uzdala sam se u dobar ukus novog direktora da će biti ljubazan da ne finansira sezone i sezone serijala Selo gori i tako dalje, bez obzira što ga Srbija voli. Jer Srbija voli razne bizarne stvari i često ne misli ni svojom ni tuđom glavom. Dok ne bude kasno. A ni onda ne misli iz navike (imamo svakodnevni dokaz). Nadala sam se da će imati sluha za to da vrati maštovite emisije koje za malo para ne vređaju inteligenciju (kakav je bio serijal sa Gutovićem, Pustolov)… Ali, ništa od svega. Selo gori je počelo ponovo da se snima, a Pustolova nigde. U zaključku, mislim da bi odvajanje novca za RTS bilo OK. Naravno, uz intervencije u pogledu oplemenjivanja sadržaja… Ali i da bi bilo umesno dati malo svojim platišama na uvid neke račune. Recimo, koliko košta garderoba diva na javnom servisu i ko je plaća. Zvuči kao sitna stavka, ali nije obavezno tako. Svakako i to koliko će iz našeg džepa otići za gorepomenuto delo R. Bajića. Takođe, zanimljivo bi bilo pozabaviti se infrastrukturom preduzeća, njegovom morfologijom, da se tako izrazim… Koliko ima zaposlenih, šta oni rade i slično. Gospodin Bujošević se rastužio jer ne zna kako da namiri svih 3.300 zaposlenih, a mene više od ovoga zanima da li zaista RTS mora da ima toliki kadar. Dakle, direktore, borite se! Jer pored Eurosporta, Foks lajfa, HBO-a, Jutjuba, Gugla, Torenta itd, šta će nam RTS.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend