29. mar 2016.

Zašto je Pajtić prekinuo konferenciju za medije

UNS saopštio je da glavnom i odgovornom uredniku „Informera” nije uskraćeno pravo na rad i da nije izbačen sa konferencije za štampu DS-a

Jučerašnja konferencija za medije DS-a je prekinuta nakon što je, odmah posle Pajtićeve uvodne informacije, vlasnik i glavni i odgovorni urednik lista „Informer” Dragan J. Vučićević upitao zašto je nedeljna „tuča” „razlog za vanredno stanje”, budući da se u Beogradu, kako je rekao, od početka godine desilo 5.089 tuča. On je takođe pitao da li je tačno da se Šutanovac „unosio u lice jednom od napadača pre nego što ga je napao” i tražio odgovor na pitanje kako je Balša Božović platio zimovanje na Maldivima.

Funkcioner DS-a Nataša Vučković je konstatovala da pitanja nisu na mestu, rekavši da su u nedelju napadnuti ljudi koji su se u skladu sa zakonom bavili predizbornim aktivnostima i da da to nema nikakve karakteristike tuča koje pominje Vučićević. Po njenim rečima, neko je mogao biti ubijen razbijenom i bačenom flašom, bilo od poslanika DS-a, njenih aktivista, ali i neko od građana.

Vučićević je stao ispred kamera i zahtevao odgovore i na ostala pitanja dok su funkcioneri DS zatražili od njega da se pomeri, što on nije hteo dok ne dobije odgovore. Bojan Pajtić je potom prekinuo konferenciju za štampu, rekavši ostalim novinarima da će na sva njihova pitanja odgovoriti u toku dana, i napustio salu.

Tim povodom, Dragan J. Vučićević je u prostorijama svog lista održao konferenciju za novinare na kojoj je zatražio od novinarskih udruženja da zaštite pravo novinara „Informera” na rad, nakon što je, kako on tvrdi, izbačen sa pres-konferencije DS-a. On je rekao da od novinarskih udruženja očekuje da izađu u javnost i pokažu šta misle o, kako je naveo, „skandaloznoj zabrani redakciji tih novina da radi svoj posao”, kao što bi, dodao je, reagovali u svakom drugom slučaju. „Šta bi bilo da je sa konferencije SNS ili neke druge stranke izbačen kolega novinar iz lista ’Danas’ ili B92”, pitao je Vučićević.

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je da glavnom i odgovornom uredniku „Informera” nije uskraćeno pravo na rad i da nije izbačen sa konferencije za štampu DS. UNS podseća da sazivač konferencije ne mora da odgovori na sva pitanja, ali da je, po Kodeksu novinara Srbije, pravo novinara da kontinuirano postavlja pitanja za koja smatra da su od interesa za javnost.

„Vlasnik i glavni urednik ’Informera’ nije dobio odgovore, dok su predstavnici DS napuštanjem konferencije nedvosmisleno dali na znanje da ne žele da odgovore na pitanja Vučićevića”, navodi se u saopštenju UNS-a.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend