13. dec 2015.

Zoran Modli: Zbogom, Studio B

12375127_10207597356642469_2159289123646835889_oSudio B će izgubiti i ono poslednje po čemu je još ostao prepoznatljiv poslednjih godina i nakon četiri i po decenije udarničkog rada – osobenu muzičku matricu

Tek da svima bude jasno: od ponedeljka se ukidaju sve muzičke emisije na Studiju B. Zbogom radiju kakav pamtimo, dobar dan radiju kakav još nije bio. A kakav će biti – nije teško pretpostaviti. Privatizacija čini svoje, a sredovečni mladoženja, ma koliko rafiniranog ukusa bio, nije mogao da bira.

Svakako, s novim vlasnikom (Maksmedija) od ponedeljka dolazi ne samo kvalitativna, nego i kvantitativna redukcija muzike na Studiju B, pri čemu slušaoci dobijaju nedodirljivu plej listu od svega nekoliko stotina pesama UKUPNO, i to do kraja meseca (?!) „Diskomer“ će na mišiće opstati do Nove godine, a zatim adio i njemu. Problem je što će Sudio B izgubiti i ono poslednje po čemu je još ostao prepoznatljiv poslednjih godina i nakon četiri i po decenije udarničkog rada – osobenu muzičku matricu. Nažalost, otrežnjujuća stvarnost kaže da će premalo ljudi žaliti za „onim“ Studijom B; tačno je da to jesu pravi slušaoci, ali novokomponovanih (onih koji ne slušaju, nego samo osluškuju radio) mnogo je više i vrlo su ravnodušni prema svemu što reprodukuje zvuk bez slike. Pokazalo se da je i B92 vrlo brzo zaboravljen (mada je samom sebi uterao autogol mesecima pre ukidanja), pa će novu generaciju osluškivača radija, umesto Studija B, relativno uspešno zadovoljavati neki novi „Play“, ovog puta B. Tranzicija medija prepuna je šahtova u koje beznadežno upada svako ko na njih naleti felnama sa prečnikom manjim od standardnog poklopca.

Davno smo se oprostili od ovog Studija B sa fotografije iz 1974, gde smo nas troje u studiju na osmom spratu „Borbine“ zgrade, a u iščekivanje skore selidbe u „Beograđanku“. Branka više ne donosi na program planove reklama za emitovanje, ja više ne držim u naručju naramke muzičkih blokova sa hitovima na 19cm/sec (srećom, te je nekoliko meseci kasnije u moje naručje pala baš Branka! smile emoticon ), a tonac Srba Jovanović odavno više ne odapinje reglere na tonskoj mikseti, pa još ručne izrade. Zaboravićemo i na muziku sa vinila, magnetofonskih traka, cedeova, digitalnih kaseta i na kraju SSD-ova, koju su godinama (sada već i vekovima) s ljubavlju pakovali Borjan, Sloba, Falstaf, Vučko, Dragan, Aca, Desa, Jadranka, Joca, Dejana, Veljko, Svetlana… i ko zna ko sve još.

Komandu od ponedeljka preuzima gospodin Jazzler. Oni koji ne pamte svetlu istoriju radija Studija B, reći će: „Pa dobro. A ko je taj?“ Oni koji pamte, naježiće se…

1 komentar za: “Zoran Modli: Zbogom, Studio B

  1. Ilija

    Jako mi je zao, jako …

    13. дец 2015. at 23:38

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend