06. maj 2017.

Demonstranti šetali do redakcije „Vremena“ u znak podrške

Nekoliko desetina učesnika "Protesta protiv diktature" prošetalo je večeras do redakcije nedeljnika Vreme u znak podrške tom nedeljniku i ostalim medijima koji se, kako su naveli, bore protiv diktature.

Detalj sa Protesta protiv diktature; Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Detalj sa Protesta protiv diktature; Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Demonstranti su se okupili ispred Doma Narodne skupštine gde su u 19.10 časova blokirali saobraćaj, a zatim krenuli u protestnu šetnju Trgom Nikole Pašića, Dečanskom, Makedonskom ulicom, preko Trga Republike do Knez Mihailove ulice gde je protest i završen.

Oni su nosili transparente na kojima je pisalo „Protiv diktature“, „Stop lažima režimskih medija“, „Protiv terora vlasti“, „Objektivno novinarstvo N1-Danas-NIN“.

Učesnici protesta skandirali su tokom šetnje „Vučiću lopove“, „Av, av“, „Hoćemo kulturu, a ne diktaturu“, „Vučiću lopove pokrao si izbore“, „Onesvesti se“.

Na protestu je rečeno da podržavaju medije koji se bore protiv diktature i poručeno da će građani uvek biti uz ove medije, kao što su i oni uz građane.

Članovi redakcije Vreme zahvalili su učesnicima protesta na podršci i podelili im primerke ovog nedeljnika.

Tokom okupljanja ispred Doma Narodne skupštine došlo je do rasprave među učesnicima „Protesta protiv diktature“ zato što su neki od njih u četvrtak vređali članove Savez komunističke omladine Jugoslavije koji su, u parku ispred Ekonomskog fakulteta, organizovali skup u znak podrške migrantima.

„Protest protiv diktature“ ranije danas poslao je redakcijama saopštenje u kome podsećaju na opšti medijski mrak koji postoji u Srbiji, a samim tim i pokušaje vlasti da građanima onemogući informisanje, ne samo o potezima unutar države, već i van nje.

„Posledice medijskog mraka su nesamerljive, a ogledaju se u neinformisanosti građana o osnovnim međunarodnim dokumentima koje ova vlast podržava, poput Briselskog sporazuma i dokumenata povezanih sa njim, čije značenje i posledice nikada nisu u celosti i dovoljno jasno objašnjene državljanima Srbije“, navodi se u saopštenju.

„Protest protiv diktature“ napominje da se diktatura ne ogleda samo sirovim nadjačavanjem volje naroda, već i kontrolom informacija koje su narodu dostupne.

„Zato je borba protiv režimske monopolizacije informacija jedan od naših suštinskih ciljeva“, piše u saopštenju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend