22. mar 2018.

Afera fantomska firma-Umesto da otkrije ko stoji iza skandala funkcioner izvređao novinarku „Blica“!

"Blic" je najveće zlo u ovoj zemlji i zbog njegovog neobjektivnog pisanja može se desiti da izgubimo organizaciju Univerzijade čiji bi domaćin trebalo da bude Beograd 2020. godine. Ovo je na konferenciji za novinare rekao Siniša Jasnić, predsednik Skupštine Univerzitetskog sportskog saveza Srbije, koju je organizovao da bi predstavio rad preduzeća "Evropske univerzitetske igre 2020. Beograd".

Umesto da objasni da li je firma osnovana legalno, odnosno da li je i kada Skupština USSS donela odluku o njenom osnivanju, i da li su 143 miliona završila na računu fantomskog preduzeća, njemu je ovaj nastup poslužio da bi izneo niz uvreda i diskvalifikacija na račun novinarke i „Blica“. Kao pojačanje za napade poslužili su mu članovi Nadzornog odbora USSS Branislav Tešić i Rifat Mujović, dok Vladimir Smuđa nije došao. Jasnić tvrdi zbog objektivnih okolnosti.

Na konstataciju „Blica“ da on nije došao zato što je podneo ostavku, Jasnić je umesto odgovora rekao da je to još jedna laž u nizu onih koje je naš list plasirao.

Ovo je neistina, Smuđa mi se javio i rekao da ne može da prisustvuje jer ima obaveze. Novinarki je verovatno i ovo neko od njenih neimenovanih izvora rekao, za koje ja tvrdim da imaju kriminalni dosije. Zbog netačnog pisanja “Blica” za dva-tri dana može da se desi da izgubimo organizaciju Univerzijade. Taj list je najveće zlo u ovoj zemlji i zato ću ga tužiti za sve laži koje je izneo. Sa gospođom novinarkom neću da komuniciram ovde i neću da odgovaram na njena pitanja. Na sudu ću dokazati da je reč o izmišljenim stvarima, da je firma „Evropske univerzitetske igre 2020“ formirana legalno i da nije reč ni o kakvoj fantom firmi – rekao je Jasnić.

On je dodao da je „Blicu“ doneo sva dokumenta koja to potvrđuju.

– Dao sam dokumentaciju, ali gospođi su važniji neki njeni izvori – kaže Jasnić.

Na konstataciju da nije dao odluku Skupštine o osnivanju firme i da u zapisniku sa sednice Skupštine od 14. februara 2017. nema te tačke, on je temu skrenuo na svoje zasluge za dobijanje igara i napravio još jedan gaf.

– Ja sam doneo odluku o konkurisanju za Univerzijadu. Mimo kolega iz Skupštine, koji je trebalo da se angažuju, predao sam kandidaturu za organizaciju Igara. Sad se ti kojih „nema nigde“ javljaju i napadaju. Profesor Koprivica mi je pretio i krivičnom prijavom. Odluka o formiranju preduzeća postoji u APR-u, svi su prihvatili predlog, bilo je sastanaka sa premijerkom Brnabić. Ali to ne vredi za „Blic“, koji napada ministra Udovičića i samu manifestaciju – tvrdi Jasnić.

Pošto on nije želeo da odgovara na pitanja „Blica“, pitali smo predsednika NO Branislava Tešića da li je video odluku Skupštine o osnivanju preduzeća i kako su 143 miliona dinara završila na računu te firme, a ne USSS-a.

– Nisam bio na Skupštini, ali smo preslušali audio-zapis. To je bilo u okviru tačke Program rada i finansijski plan za 2017. godinu, kada je na sednici IO Siniša Jasnić upoznao prisutne da će se u toku 2017. osnovati preduzeće za organizaciju Univerzijade. Na Skupštini je taj stav jednoglasno prihvaćen – kaže Tešić, ne želeći da komentariše tokove novca za USSS.

Na konferenciji nismo videli odluku Skupštine o formiranju preduzeća, nismo čuli ni kako su 143 miliona dinara, koja je Vlada izdvojila za USSS, završila na računu firme „Evropske univerzitetske igre 2020“. Ali čuli smo niz uvreda i diskvalifikacija na račun „Blica“, neprimerenih za sportskog i javnog radnika. Konferencija je sazvana zbog uvreda na naš račun, a ne da bi se javnost uverila da Jasnić nije, suprotno Statutu USSS, osnovao firmu i sebe postavio za direktora. U ceo galimatijas Jasnić je uvukao i Nadzorni odbor, ali i Vladu Srbije.

Smuđa obrazložio ostavku

Jasnić je novinarima tvrdio da je laž da je Vladimir Smuđa podneo ostavku u NO. „Blic“ ima dokument u kome se, između ostalog, kaže:

– Smatram neophodnim da podnesem ostavku na mesto u NO jer se izveštaj čiji sam potpisnik, a koji Skupština USSS nije razmatrala, koristi kao zvaničan i pravosnažan dokument a da svi učesnici u radu USSS nisu prethodno upoznati sa tim. Korišćenje mog imena i izmeštanje odgovornosti na mene i ostale članove NO šteti mom ugledu i principima mog delovanja – kaže Smuđa u ostavci koju je dostavio Skupštini USSS.

Preuzeto sa: UNS

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend