01. jun 2024.

Ambasada Švedske zabrinuta zbog napada na Vuka Cvijića i pritisaka na novinare Krik

Ambasada Švedske u Srbiji izrazila je uznemirenje zbog izveštaja o napadu na novinara nedeljnika "Radar" Vuka Cvijića i pritiscima na istraživačke novinare Krik i pozvala na brzu i transparentnu istragu.

„Uznemireni smo izveštajima o napadu na novinara Vuka Cvijića i pritiscima na istraživačke novinare Krik:a u Srbiji. Slobodan medijski ambijent je ključan za transparentnost i dobro upravljanje. Pozivamo na brzu i transparentnu istragu“, navodi se u objavi ambasadorke Švedske u Srbiji Anike Ben David.

Podsetimo, Vuk Z. Cvijić, novinar „Radara“, fizički je napadnut 29. maja na ulici u centru Beograda, a kako je Cvijić izjavio tada za N1, pesnicom ga je udario direktor tabloida Srpski telegraf Milan Lađević.

Dežurni javni tužilac Prvog osnovnog javnog tužilaštva dao je nalog policiji da uzme izjave od oba učesnika, da priloze izveštaj o eventualnim povredama ukoliko su zadobili, kao i da se utvrdi da li su kamere eventualno zabeležile dogadjaj.

U znak podrške Vuku Cvijiću u petak je održana tribina „Napad na Vuka Cvijića – nećemo dozvoliti da se prećuti“, koju su organizovali inicijativa „Nije filozofski ćutati“ i politički nedeljnik Radar, održana je u Amfiteatru Filozofskog fakulteta u Beogradu. Na početku tribine okupljeni novinari i građani aplauzom su pružili podršku Vuku Cvijiću.

Tokom prošle nedelje sudija Apelacionog suda u Beogradu Dušanka Đorđević podnela je čak dve tužbe protiv KRIK-a zbog baze podataka „Prosudi ko sudi“ u okviru koje su istraživali rad pravosuđa, između ostalog i njen rad. Tužbama koje je podnela zajedno sa suprugom, osim novčane odštete, traži i dvogodišnju zabranu rada novinarima i po 10 meseci zatvora – zbog navodne povrede prava na privatnost.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend