24. sep 2020.

ANEM: Sankcionisati pretnje ekipi N1 ispred kompanije „Aseko“

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) osudila je napad na ekipu televizije N1, koja je za potrebe snimanja televizijskog priloga, pokušala da snimi zgradu na Novom Beogradu, u kojoj je sedište kompanije Aseko.

Televizijsku ekipu napala je, i njenim članovima, pretila osoba koja je na odeći imala vidne oznake firme specijalizovane za usluge fizičkog obezbeđenja objekata, navodi ANEM.

Iz Aseka su saopštili da radnik obezbeđenja koji je onemogućio snimanje zgrade, nije zaposlen u toj kompaniji, niti angažovan sa njihove strane.

„Žao nam je zbog navedene situacije, pogotovo što kao kompanija ne podržavamo nijednu vrstu neprofesionalnog i nasilnog ponašanja“, naveli su iz Aseka.

Asocijacija je u saopštenju koje je potpisao predsednik Upravnog odbora Veran Matić, pozdravila brzinu kojom se Aseko ogradio od napada i osudio ga.

ANEM je ukazao da pretnja medijskim ekipama u prikupljanju i snimanju materijala za svoje priloge, nesumnjivo predstavlja ograničenje ustavom i medjunarodnim konvencijama zajemčenog prava na slobodu izražavanja, a u konkretnom slučaju, moguće i neovlašćeno sprečavanje ili ometanje snimanja i emitovanja televizijskog programa, što je krivično delo za koje je krivičnim zakonom zaprećena i zatvorska kazna, te pozvao nadležne da ozbiljnim pristupom i sankcionisanjem ovakvog ponašanja pošalju jasnu poruku da Srbija nije zemlja u kojoj se napadi na medije i novinarske ekipe tolerišu i prolaze nekažnjeno.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend