08. okt 2019.

Bivši direktor OŠ „Dositej Obradović“ u Smederevu povukao tužbu protiv novinarke Olivere Milošević

Bivši direktor Osnovne škole „Dositej Obradović“ u Smederevu Radisav Milić povukao je tužbu protiv novinarke „Politike“ Olivere Milošević zbog teksta pod naslovom „Školu tresu afere, konkurs na sudu“, a koji je objavljen 2014. godine u listu „Naše novine“. Osnovni sud u Smederevu naložio je Miliću da Milošević isplati troškove spora.

Milić je tužio Milošević zbog objavljivanja izjave Zorana Milenkovića koju je dao na konferenciji za novinare u ime Saveta Mesne zajednice „Carina“. U tužbi je tražio da mu Milošević isplati 200.000 dinara i objavi ispravku netačne informacije. Osim Milošević, Milić je zbog izjave tužbu podneo i protiv Milenkovića.

U tužbi, u koju je UNS imao uvid, navodi se da su izjavom Milenkovića izrečene optužbe koje „narušavaju njegov kredibilitet i ugled kod kolega sa kojima radi i učenika kojima je predmetni profesor“ i da ona utiče na njegov „pedagoški rad, ugled i uticaj koji ima kod učenika“. Nanet mu je, kako piše u tužbi, duševni bol zbog povrede ugleda i čast.

U odgovoru na tužbu Milošević navodi se da iz teksta „Školu tresu afere, konkurs na sudu“ „jasno proizilazi da nikakvu izjavu“ Milenković nije dao Milošević već da je ona verno prenela informaciju sa konferencije, kao i da je postupala da dužnom novinarskom pažnjom.

„Pažnja koju novinar duguje u proveri informacija jeste pažnja koja u novinarskoj struci odgovara prilikama datog slučaja. Njeno poštovanje ne podrazumeva uvek preduzimanje istih radnji, niti istim obim provere“, navodi se u odgovoru na tužbu i dodaje da je to osnov da je isključena odgovornost novinara za štetu za informaciju koja je izrečena na javnom skupu.

U odgovoru na tužbu se ističe da je tekst, ukoliko se posmatra u celosti, u potpunosti istinito i profesionalno izveštava o događaju o kome javnost ima pravo da zna, a tiče se sukoba oko imenovanja direktora Osnovne škole „Dositej Obradović“ u Smederevu.

„Ukoliko postoji situacija da u osnovnoj školi koja se nalazi na teritoriji grada Smedereva postoji sukob u pogledu toga ko je imenovan za direktora škole, a u koji su uključeni i nadležno ministarstvo i prosvetna inspekcija jasno je da postoji interes javnosti da se tema profesionalno obradi, što je tužena u celosti ispoštovala“, piše u odgovoru na tužbu.

U odgovoru na tužbu navodi se i da Milić nije iskoristio pravo na odgovor i ispravku, a koji su propisani Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend