09. jan 2018.

Brnabić: Nema pritisaka na medije

Ne vidim na koji način je sloboda medija u Srbiji ugrožena, svi mediji se pozivaju na konferencije za novinare predstavnika vlasti i odgovaramo na sva pitanja, rekla je za londonski Ekonomist premijerka Srbije Ana Brnabić koja dodaje da je apsolutno sigurna u to da nema pritisaka na medije.

Očigledno, nisam dovoljno objektivna jer sam na mestu predsednika vlade, ali trudim se da čujem i drugu stranu, poput Grupa za slobodu medija. Mi imamo različite stavove o položaju medija. Ali, želim da ih čujem, rekla je Brnabić u intervjuu koji prenosi Mondo.

Govoreći o odnosu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Brnabić je rekla da „nikada nije upoznala osobu koja toliko naporno radi na sebi“.

On uči iz grešaka i trudi se da ih u budućnosti ne pravi. To je zadiviljujuća osobina, koju bi trebalo da imaju svi političari na Balkanu. Od njega možemo svi da naučimo, smatra Brnabić.

Upitana ko je od njih dvoje liberalniji, Brnabić je odgovorila da je to teško za poređenje.

Ja nemam toliku moć, jer nemam jaku političku stranku iza sebe. Ja nisam član stranke, iako imam podršku vladajuće koalicije i za mene je možda lakše da budem liberalnija, otvorenija, ocenila je ona.

On je taj koji gura liberalnije stvari u Srbiji. Briselski sporazum, na primer, on je stao iza toga, a bio je žestoko kritikovan. On je gurao veoma nepopularne mere finansijske konsolodacije, koje su Srbiji bile neophodne, podsetila je Brnabić.

Na kraju krajeva, on je bio taj koji je bio za prvu ženu premijera, koja je pritom otvoreno gej seksualno opredeljenja. To je bio hrabar politički potez, objasnila je Brnabić.

Brnabič je rekla da je njena jedina briga bila, kada joj je ponuđeno premijersko mesto, da nije dovoljno iskusna.

Verovala sam u sebe i imala sam veliku podršku predsednika, koji je do juče bio premijer, samim tim zna posao. Ja sam osoba koja brzo uči i mislim da nas dvoje činimo dobar tim, ocenila je Brnabić.

U intervjuu londonskom Ekonomistu (The Economist), Brnabić je govorila o odnosu sa Vučićem, o tome zašto ne bi ponovo volela da ponovo postoji Jugoslavija, a jedno od pitanja bilo je o tome šta bi rekla ruskom lideru Vladimiru Putinu kada bi sa njim pričala o pravima manjina i gej osoba.

Upitana šta bi rekla Putinu povodom njegovih stavovi o LGBT populaciji, Brnabić je rekla da ne zna da li bi sa njim uopšte pričala o tome.

Ne znam ni da li bismo uopšte pričali o tome. Ali, ne zaboravite da ima i EU zemalja koje nemaju baš pozitivan stav prema manjinama i koje ne postupaju dobro sa manjinama, rekla je Brnabić.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend