09. jan 2018.

Dogovor o povratku Arežine na RTV danas?

Konačan dogovor o vraćanju Slobodana Arežine na mesto direktora programa Radio-televizije Vojvodina, očekuje se danas, nakon presude Apelacionog suda u Novom Sadu kojom je potvrđeno da je Arežina nezakonito smenjen iz pokrajinskog javnog servisa.

Arežina je, kako Danas saznaje, sinoć trebalo da se sastane sa generalnim direktorom RTV-a Miodragom Koprivicom kako bi mu predočio rešenje suda o vraćanju na posao i dogovorio preuzimanje dužnosti direktora programa.

Arežina je obećao da će posle sastanka obavestiti javnost o daljim koracima za vraćanje na posao. On je još po donošenju presude u njegovu korist najavio da će jedna od prvih odluka po vraćanju na funkciju biti „zahtev da se emisije koje su ukinute posle moje smene i novinari koji su radili te emisije vrate u program – sa tim zahtevima ću ići prema Upravnom odboru i zavisno od njihovog odgovora slediće moji potezi“.

Smena Slobodana Arežine u maju prošle godine je pokrenula lavinu drugih smena, ali i proteste „Podrži RTV“ u Novom Sadu.

Tada je nastao i pokret „Podrži RTV“ koji je glasno ukazivao na brojne nezakonitosti u postupanju javnog servisa prema zaposlenima, kršenja novinarskih standarda i vođenje neprofesionalne uređivačke politike nadležnih u RTV-u. Za ovakvo stanje pokret „Podrži RTV“ od početka najviše krivi upravni odbor te medijske kuće.

U svetlu presude u korist Arežine, novinarka Sanja Kljajić, takođe otpuštena sa RTV-a, ispred pokreta ističe da će sada još više insistirati da Upravni odbor RTV-a treba da snosi odgovornost za štetne odluke.

– Očekujemo da se ponište odluke i mere koje su dovele do sunovrata tog javnog servisa. Sa druge strane, smatramo da nije moguće bilo šta promeniti ako upravni odbor ne podnese ostavke. Sada je dokazano sve ono na šta smo ukazivali, zbog čega smo protestovali a upravni odbor je formalno najodgovorniji za štetu koja je nastala – zaključuje Kljajić.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend