11. jun 2017.

Danas je 16 godina od ubistva novinara Milana Pantića

Predsednik Komisije za ubistva novinara Veran Matić za Cenzolovku pre tri dana izjavio da je policijska istraga o ovom slučaju okončana i da su imena osumnjičenih izvršilaca i nalogodavaca predata tužiocu u Jagodini

Novinar Milan Pantić ubijen je 11. juna 2001. godine ispred zgrade u kojoj je stanovao u Jagodini / Foto: Public domain

Milan Pantić / Foto: Vikipedija

U ulazu zgrade u kojoj je živeo u Jagodini, 11. juna 2001. godine, dok se oko osam uveče, noseći hleb u kesi vraćao iz prodavnice, udarcima tupim predmetom u glavu s leđa, ubijen je jedan od najhrabrijih novinara u Srbiji tog vremena, Milan Pantić.

Jagodina je u to vreme bila izrazito opasno mesto za one koji žele da znaju istinu o mnoštvu tadašnjih korupcionaških i kriminalnih afera. Pre svega oko privatizacije i poslovanja nekih od najvećih firmi iz ovog dela tadašnje SR Jugoaslavije.

Pantić je o moćnicima iz ovog kraja, koji su se smatrali nedodirljivim, svakodnevno pisao. Istraživao je malverzacije u Cementari u Popovcu, Jagodinskoj pivari, AIK-u, Konfekciji Resava i drugim firmama.

Radio je na tim pričama u atmosferi straha koja se širila Jagodinom. U godini pre njegovog ubistva dogodila se i serija nerasvetljenih požara: zapaljeni su predajnik privatne Televizije K21 i kuća vlasnika nedeljnika „Štampa“, a nešto pre toga goreo je i kiosk čiji je vlasnik bio predsednik Demokratske stranke u Jagodini.

Mesto ubistva Milana Pantića

Mesto zločina: Ulaz u zgradu u kojoj je živeo Pantić

I samom Milanu Pantiću su stizale pretnje, tako da je morao da promeni broj kućnog telefona. Posle ubistva je otkriveno da su tih dana nepoznati mladići viđani oko njegove zgrade.

Protekle nedelje predsednik Komisije za ubistva novinara Veran Matić za Cenzolovku je izjavio da je policijska istraga na ovom slučaju okončana, da su rasvetljeni motivi i da su imena osumnjičenih izvršilaca i nalogodavaca predata tužiocu u Jagodini.

Tužilac Radoslav Vučković je, kako je preneo Blic, potvrdio da je primio izveštaj Komisije za istraživanje ubistava novianara, ali i naglasio da su izjave Verana Matića preuranjene.

U intervjuu za Cenzolovku, Matić je rekao da ima indicija da je Pantića ubila organizovana kriminalna grupa i da su osumnjičeni iz Beograda i Jagodine. On je naglasio da Pantićeva likvidacija ima direktne veze sa njegovim novinarskim radom.

 

Prenosimo tekst iz Večernjih novosti, objavljen tri dana posle Pantićevog ubistva, u kome se može videti koje je teme u to vreme Pantić istraživao:

Milan_Pantic_Sta_je_istrazivao_Cenzolovka

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend