12. jun 2024.

Veran Matić o slučaju ubistva novinara Milana Pantića: Ne sme se dozvoliti vraćanje slučaja iz Tužilaštva za organizovani kriminal u jagodinsko Više tužilaštvo

Predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Veran Matić poručio je danas, na sastanku Stalne radne grupe za bezbednost novinara, da se ne sme dozvoliti vraćanje slučaja ubistva novinara Milana Pantića iz Tužilaštva za organizovani kriminal u jagodinsko Više tužilaštvo.

Matić je obavestio učesnike skupa o razgovoru sa glavnim javnim tužiocem Mišom Jovanovićem o daljim koracima u rešavanju slučaja ubistva Pantića.

Ne smemo da dozvolimo da vraćanje slučaja bude marginalizacija te istrage. Reč je o slučaju od nacionalnog značaja i upravo zbog toga je neophodno da u njegovom rešavanju učestvuju najbolji istražitelji i u policiji i tužilaštvu, predočio je Matić.

On je predstavio slučajeve ugrožavanja bezbednosti novinara iz tog regiona, koji su evidentirani u bazi Vrhovnog javnog tužilaštva.

U dva slučaja koje je prijavio Goran Jevremović, urednik portala Central medija, tužilaštvo je donelo rešenje o odbačaju prijave, dok je u jednom slučaju koji je prijavila Anita Đukić izrečena presuda počiniocu, a u tri slučaja nisu otkriveni i kažnjeni počinioci.

Nedostatak poverenja u institucije da će odraditi svoj deo posla takođe doprinosi da se ne prijavljuju pretnje, rekla je Đukić.

Javni tužilac Osnovnog javnog tužilaštva u Jagodini Bojan Stanojević govorio je o tome kako tužilaštvo mora da se kreće u okviru zakonskih rešenja.

Postoji jaz između osećanja ugroženosti novinara i česte situacije u kojoj tužilaštvo nema prostora da nešto okvalifikuje kao krivično delo. Postoji, međutim, mogućnost hitnog reagovanja, institut zabrane prilaženja pod pretnjom pritvora i mi smo to koristili u praksi i to baš u slučaju novinarke Đukić, naveo je on.

U saopštenju sa sastanka se navodi da su razgovori novinara, tužilaca i policaijaca o bezbednosti veoma važni na lokalnom nivou, jer pored međusobnog upoznavanja, razmena iskustava omogućava i uspostavljanje većeg stepena poverenja, a samim tim i efikasnijeg rada na zaštiti bezbednosti novinara.

Organizaciju sastanka Stalne radne grupe za bezbednost novinara u Jagodini koordinira ANEM u sklopu projekta „Sistem prevencije nasilja i zaštite novinara“, koji podržavaju Delegacija Evropske unije u Srbiji i medijsko odeljenje misije OEBS u Srbiji.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend