03. maj 2022.

Danas se obeležava Svetski dan slobode medija

Svetski dan slobode medija obeležava se danas širom sveta. Međunarodnoj akciji kojom se skreće pažnja na važnost medijskih sloboda i ove godine će se pridružiti predstavnici medija i novinarskih udruženja iz Srbije

Foto: Pixabay

Svetski dan slobode medija – kao podsetnik vladama da treba da ispune svoju obavezu poštovanja medijskih sloboda – ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija na današnji dan 1993. godine.

Učešće u međunarodnoj akciji „Pet minuta gromoglasne tišine” i ovog trećeg maja tradicionalno su najavili predstavnici medija i novinarskih udruženja.

Koalicija za slobodu medija i Granski sindikat „Nezavisnost” pozvali su novinare da se u 11 časova i 55 minuta pridruže i „isključe ton i sliku u svojim programima”, a građanima poručili da zaštite svoja prava time što će podržati slobodne medije.

„Ukoliko se građani odreknu slobodnih medija, više neće biti nikog da ih obavesti da su postali podanici. Jer, neprijatelji slobode medija su neprijatelji slobodnih građana”, navodi se u njihovom proglasu.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine obeležiće ovaj dan deljenjem proglasa i konferencijom za medije u svojim prostorijama (SPENS, Novi Sad) s početkom u 11 časova i 55 minuta.

Obeležavanje dana i čitanje svog proglasa u Novom Sadu i Gračanici najavilo je i Udruženje novinara Srbije.

Simbolično, međunarodna organizacija Reporteri bez granica danas je objavila i svoj godišnji svetski indeks slobode medije, prema kom Srbija zauzima 79. od 180 mesta.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend