03. maj 2023.

Danas se obeležava Svetski dan slobode medija

Svoj dan većina novinara širom sveta dočekuju u prilično nepovoljnom ambijentu. Prema najnovijem Svetskom indeksu slobode medije, koje je upravo danas objavila organizacija Reporteri bez granica, taj ambijent je za novinare loš u sedamdeset odsto država, među kojima je i Srbija, dok je zadovoljavajući samo u trećini država.

Ilustracija: Tim Mossholder / Unsplash

Od 180 država, prema Svetskom indeksu slobode medija, situacija za novinare i medije „veoma je ozbiljna“ u 31 državi, „teška“ u 42, „problematična“ u 55, dok je „dobra“ ili „zadovoljavajuća“ u svega 55.

U prošloj godini, prema podacima Komiteta za zaštitu novinara (CPJ), ubijeno je 67 novinara, što je za 50 odsto više nego u 2021. godini. Najviše ih je stradalo u Ukrajini (15), u Meksiku (13) i na Haitiju (7).

Prošla godina donela je još jedan neslavan rekord – čak 363 novinara uhapšeno je u više od 30 država. U tamničenju novinara, naveo je CPJ, prednjačili su Iran (62), Kina (43), Mjanmar (42) i Turska (40).

Povodom Svetskog dana slobode medija, Evropska federacija novinara (EFJ) juče i danas organizuje konferenciju u Briselu, a u okviru projekta “Bezbednost za novinare” (Safety4Journalists), na kojoj će, između ostalog, biti Platforma za procenu rizika za novinare i medije.

Položaj medija i novinara u Srbiji RBG su u svom poslednjem izveštaju ocenili kao „problematičan“. Srbija je u odnosu na prethodnu godinu doživela najveći pad među zemljama članicama Evropske unije i Balkana – za 12  mesta. Sa 79. u prošlogodišnjem Indeksu, sada je dospela na 91. mesto među 180 država.

Između dva Svetska dana slobode medija novinari u Srbiji bili su izloženi gotovo dvostruko većem broju pretnji, pritisaka i napada u odnosu na period između 3. maja 2021. i 3. maja 2022. godine, navelo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

U svom Proglasu povodom Svetskog dana slobode medija UNS navodi da je evidentirao ukupno 140 slučajeva pretnji, pritisaka i napada, što je gotovo dvostruko više nego u 2021. godini, kada su u UNS-ovoj bazi zabeležena 74 slučaja.

UNS ističe da je u međuvremenu doneta „ohrabrujuća prvostepena presuda“ u ponovljenom postupku za paljenje kuće Milana Jovanovića kojom je bivši predsednik Opštine Grocka osuđen na pet godina zatvora.

Ni do ovog Svetskog dana slobode medija, međutim, još nije doneta pravosnažna presuda za ubistvo Slavka Ćuruvije, iako je od ubistva prošlo pune 24 godine. Ostala su nerazjašnjena ubistva Dade Vujasinović i Milana Pantića, kao i pokušaj ubistva Dejana Anastasijevića.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Granski sindikat kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost” i Nezavisno društvo novinara Vojvodine pozvali su sve novinare/ke i medije da na danas, u pet do 12, isključe ton, zamrače ekrane „i ćutke se pridruže međunarodnoj simboličnoj akciji PET MINUTA GROMOGLASNE TIŠINE kako bi nadležne i najširu javnost još jednom upozorili na posledice kontinuiranog ugrožavanja medijskih sloboda već vidljive u svim sferama, od političkog sistema do prava i sloboda svih građana“.

Upravo povodom Svetskog dana slobode medija, NUNS, uz podršku Ambasade SAD, dodeliće sutra godišnju Nagradu za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević 2023“.

Svetski dan slobode medija obeležava se od 1993. godine. Taj dan ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija kako bi se podigla svest o značaju slobode medija ali i da služi kao podsetnik vladama država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend