03. apr 2020.

Direktorka Kliničkog Centra Vojvodine se žali na novinare, a na pozive ne odgovara

Dok se žali na neprofesionalnost novinara i navodne lažne vesti, direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić od juče nije odgovorila na više od deset poziva novinara CINS-a. Ipak za njene izjave kao i informacije o stanju u ovoj zdravstvenoj ustanovi ne ostaju uskraćeni svi – one se pojavljuju u medijima bliskim vlasti.

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić; foto: N1

Novinarka Nove S Ana Lalić, autorka teksta KC Vojvodina pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre juče je puštena iz pritvora gde je provela noć po prijavi zdravstvene ustanove o čijim je lošim uslovima za rad pisala. Klinički centar Vojvodine (KCV) prijavio je policiji novinarku jer je, po njihovoj oceni, uznemirila javnost.

Pored prijave po kojoj su nadležni ekspresno reagovali i Lalić priveli istog dana, KCV je izdao i saopštenje u kojem navodi da je izveštavanje novinarke portala Nova S netačno, neprovereno i zlonamerno.

Međutim, dok tvrdi da su navodi anonimnih izvora netačni i zlonamerni KCV, prema svedočenju same novinarke, nije odgovarao na njene pozive i poslata pitanja. Čitaoci su ostali uskraćeni i za komentar Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo koji joj takođe nije odgovarao.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pokušali su da provere koliko je teško od ove dve institucije dobiti odgovore.

Sa ciljem da saznamo kako je i zbog čega odlučeno da se novinarka prijavi policiji, kao i na koji način su procenili da je sporni tekst uznemirio javnost, CINS je juče, 2. aprila, zatražio odgovor od portparola Kliničkog centra Vojvodine Siniše Kneževića. Odnosno, pokušali smo da tražimo odgovor jer se Knežević nije javljao. Nakon toga, pozvali smo i doktorku Editu Stokić, direktorku te zdravstvene ustanove.

Pri prvom pokušaju da dobijemo njen komentar, javila nam se sekretarica. Rečenica koju su novinari CINS-a neretko čuli u istraživanju o broju respiratora u srpskim zdravstvenim ustanovama, nije izostala ni tada – „direktorka je trenutno na sastanku“.

„Pokušajte za jedno sat vremena, ne znam sad da vam kažem tačno vreme, niti raspored njenih obaveza. Menja se iz minuta u minut”, rečeno nam je.

Ako hoćeš odgovore, dođi u Novi Sad

CINS juče nije uspeo da dobije komentar ni iz Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo. Nakon neodgovaranja na pozive, Biljana Gavrić iz odnosa sa javnošću ovog sekretarijata nas je jutros porukom pozvala da dođemo u Novi Sad na današnju konferenciju za štampu pa da tamo pitamo šta nas zanima.

Nakon toga smo bezuspešno pozivali direktorku još tri puta. Videvši propuštene pozive, Stokić nas je konačno nazvala.

„Ja samo da završim primopredaju nalaza koji su mi sad stigli i ja se vama javljam”, uveravala nas je ona.

Međutim, ni nakon sat vremena čekanja poziv nije usledeo. Još šest puta nakon toga pokušali smo da se čujemo sa njom, a od Stokić nam je, umesto javljanja, stizala poruka u kojoj piše da će nas pozvati. Poziv smo bezuspešno čekali do kraja jučerašnjeg dana. Ni danas situacija nije bila drugačija – naši pozivi bili su bez odgovora.

U isto vreme dok je za pitanja CINS-a bila zauzeta, Edita Stokić dala je Kuriru ekskluzivan intervju u kojem demantuje navode anonimnih izvora u spornom tekstu Ane Lalić.

„Svi smo se školovali da se bavimo svojim poslom. Kao što mi lekari poštujemo Hipokratovu zakletvu i zdravlje pacijenta nam je svetinja, tako očekujem od novinara socijalnu odgovornost i profesionalizam”, kazala je direktorka KCV-a za Kurir.

Pored izjave ovaj ali i drugi provladini mediji su, sudeći po fotografijama koje su objavili, imali uvid i u dokumenta kliničkog centra u kojima se navodi stanje zaštitne opreme koju poseduju.

O diskriminaciji medija, CINS je ranije pisao, kada našoj novinarki nije dopušteno da prisustvuje konferenciji za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića jer je zbog korone konferencija bila samo za televizije i novinske agencije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend