01. apr 2020.

“Dozvole nisu ništa novo, ali novo je to što ih niko ne dobija…”: Olja Bećković o patrijarhovoj zabrani javnih nastupa svešteniku Vukašinu Milićeviću

Autorka emisije “Utisak nedelje” Olja Bećković izjavila je da je zapanjena odlukom patrijarha SPC Irineja da zabrani sve javne nastupe svešteniku Vukašinu Milićeviću, koji je i profesor Bogoslovskog fakulteta, samo nekoliko dana posle njegovog gostovanja u toj emisiji.

Foto: Medija centar Beograd

“Svi znamo da je uvek postojala obaveza da vladike i sveštenici traže neku vrstu dozvole za pojavljivanje u medijima. U vreme patrijarha Pavla svi su dobijali to odobrenje. Kod mene su gostovali i vladike i profesori Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta. Te dozvole nisu ništa novo, ali ono što je novo poslednjih godina je to što niko ko je tražio tu dozvolu nije je dobio”, rekla je Bećković za Danas.

Ona je dodala da se nekako poklopilo da od kada članovi Srpske napredne stranke i Vlade Srbije nemaju dozvolu da budu gosti Utiska nedelje, u emisiju ne mogu da dođu ni crkvena lica.

Prethodno se u javnosti pojavio dopis koji je ocu Vukašinu poslao patrijarh Irinej – koji mu je kao mitropolit beogradsko-karlovački i “nadležni” vladika – u kom se ocenjuje da on na svoju ruku i bez odobrenja i blagoslova nastupa u javnosti, odnosno u štampanim i elektronskim medijima, kao i na društvenim mrežama, pri čemu iznosi stavove suprtone stavovima Svetog Arhojerejskog Sinoda i patrijarha.

Patrijarh je u tom dopisu naveo da se otac Vukašin ne libi da kritikuje zvanične stavove crkve i da “svoja umovanja i mudrovanja stavlja iznad sabornog uma Crkve”.

Zbog navodnog nepoštovanja odluka Svetog Arhijerejskog Sinoda, tokom njegovih javnih nastupa doneta je takva odluka, a njegov status stavljen je pod nadležnost Crkvenog suda Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Milićević je potvrdio Nedeljniku da je takva odluka zaista doneta i kratko je poručio da će poštovati odluku patrijarha.

1 komentar za: ““Dozvole nisu ništa novo, ali novo je to što ih niko ne dobija…”: Olja Bećković o patrijarhovoj zabrani javnih nastupa svešteniku Vukašinu Milićeviću

  1. Profa

    U nedavnom intervjuu Olja Bećković priča kako je rasla, kako su ona i sestra dobile ruska imena, kako su zajedno sa ocem ismevali Josipa Broza ( koji je Staljinu rekao NE) i kako je eto u rusofilsko-staljinističkoj atmosferi postala slobodnomisleća i istinoljubiva? Bravo Olja!

    13. јул 2020. at 07:29

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend