27. avg 2022.

Dragojlo Blagojević: Reakcija tužilaštva povodom pretnji koje sam dobijao učinila bi da se osećam sigurnije

Urednik časopisa „Drvotehnika“ Dragojlo Blagojević rekao je za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS) da više od mesec dana nakon što je dao izjavu Republičkom javnom tužilaštvu nema povratnih informacija povodom pretnji smrću koje su mu upućene preko telefona. Istakao je da bi bilo kakav pomak učinio da se oseća sigurnije.

„Kada sam pokušao da stupim u kontakt sa tužiocem, bio je na odmoru, a nakon toga me niko nije zvao“, dodao je Blagojević.

Urednik „Drvotehnike“ je prethodno rekao za UNS da ga je 12. jula oko ponoći dobio telefonski poziv u kojem mu je nepoznata osoba poručila da će uskoro umreti.

“Dragojlo, ti si? Je l’ to onaj pokojni, što je umro pre godinu. A nije, nije, tek će umreti”, rekao je nepoznati muški glas preko telefona, koji se predstavio kao Stanko Vasić.

Blagojević je istakao da je siguran da to nije njegovo pravo ime. Pretpostavio je da je pretnja povezana sa njegovim tekstom „Raspodela sirovina iz državnih šuma pod velom tajne“, objavljenim u julskom broju njegovog časopisa. U pitanju je priča o preprodaji drva po duplo većim cenama, kao i o rastu izvoza drveta, dok domaći prerađivači zbog visokih troškova proizvodnje otpuštaju radnike.

UNS je osudio pretnje smrću Dragojlu Blagojeviću i pozvao nadležne organe da pronađu i podignu optužnicu protiv osobe koja mu je telefonom „poručila da će umreti“.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) saopštila je jula da se pridružuje reakcijama UNS-a i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i izrazila zabrinutnost zbog pretnji smrću uredniku „Drvotehnike“.

„Pretnje nasiljem su neprihvatljive u bilo kojoj demokratskoj zemlji i ne bi smele proći nekažnjeno“, napisano je u saopštenju OEBS-a.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend