27. avg 2022.

NDNV: Naučne institucije da reaguju zbog jezika mržnje Balše Delibašića i pretnje Dinku Gruhonjiću

Nezavisno društvo novinara Vojvodine najoštrije je osudilo uvrede i pretnje koje je programskom direktoru NDNV Dinku Gruhonjiću uputio Balša Delibašić, istraživač na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu i doktorand na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Oni su pozvali navdene institucije da adekvatno reaguju.

Iz NDNV-a navode da je mejlu koji je poslao Gruhonjiću na njegovu zvaničnu fakultetsku adresu (Filozofski fakultet Novi Sad – gde je profesor na Odseku za medijske studije), Delibašić, između ostalog, poručio: „Samo li te još jednom vidim da si došao u Crnu Goru da se u tvojim bizarnim intervjuima frljaš terorizmima, izdajama, destabilizacijama, neprijateljima…”

„Sem vulgarnog rečnika kojim je mejl intoniran, šokantna je i duboko uznemirava spoznaja da intelektualac angažovan u vrhunskim naučnim institucijama u zemlji komunicira jezikom mržnje i pretnji sa onima koji ne dele njegove stavove. Tim pre što dolazi sa institucije koja je i sama bila žrtva napada zbog zalaganja za slobodu reči i misli.

Upozoravamo institucije u kojima Balša Delibašić sarađuje da su jezik mržnje, isključivost, jednoumlje i netolerancija posebno opasni u obrazovnom i naučnom sistemu koji treba da potencira i neguje kritičko mišljenje i pravo na slobodu govora.

Ukoliko, pak, predstavnici takvih institucija bez ikakvih konsekvenci moga da demonstriraju govor mržnje i pokušavaju da ućutkaju neistomišljenike, onda ovo društvo zaista nema budućnost”, stoji u saopštenju.

NDNV očekuje „da će ove prestižne naučne institucije postupiti u skladu sa principima svoje delatnosti i da neće dozvoliti narušavanje osnovnih pretpostavki otvorenog i slobodnog društva, barem u svom delokrugu”.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend