20. sep 2019.

Dragoljub Simonović se ne oseća krivim za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića

Bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović, koji je optužen da je naložio paljenje kuće novinara Milana Jovanovića u Vrčinu, na pitanje sudije da li se oseća krivim po tačkama optužnice, odgovorio je: „Apsolutno ne, u celosti“.

Dragoljub Simonović (u sredini) po izlasku iz sudnice (foto: Jasmina Dobrilović / Cenzolovka)

Bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović, optužen kao nalogodavac paljenja kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića, izjasnio se da se ne oseća krivim, dok su ostala trojica osumnjičenih delimično priznala krivicu na prvom ročištu održanom pošto su advokati mesecima posle početka suđenja opstruirali ovaj proces.

Simonović je kratko odgovorio na uvodna pitanja sudije Slavka Žugića (Da li ste razumeli optužnicu? Da li priznajete da ste izvršili krivično delo za koje ste optuženi? Da li priznajete imovinsko-pravni zahtev za naknadu štete?):

„Apsolutno sam razumeo optužnicu.“

„Apsolutno ne, u celosti.“

„Apsolutno ne priznajem.“

Optuženi Vladimir Mihailović, koga zastupa advokatica Zora Dobričanin Nikodinović, rekao je da je razumeo optužnicu, ali da ne priznaje krivično delo „u toj meri“.

„Ne u toj meri. Jesam izvršio, ali ne na osnovu svega što mi se nameće“, izjavio je u sudnici Mihailović.

Optuženi Igor Novaković i Aleksandar Marinković rekli su da optužnicu prihvataju „u jednom određenom delu, delimično“.

Advokatica Milana Jovanovića i njegove supruge Jele Deljanin, Ana Matić Alimpijević, istakla je, sa druge strane, da je namera okrivljenih bila da njene klijente ubiju, i da i dalje smatra da je trebalo da im se na teret stavi ubistvo u pokušaju. Niko se od njih, dodala je, do danas nije izvinio Jovanoviću i Deljanin, koji su ostali bez ičega, bez porodičnih fotografija i uspomena, bili su primorani da žive kao podstanari a taj događaj je imao posledice po njih i njihovo zdavlje. Oni i danas žive sa policijskom zaštitom, podsetila je Matić Alimpijević i zatražila da se optuženima zabrani prilazak Jovanoviću i Deljanin.

Za naknadu materijalne štete ona traži 10 miliona dinara i po osam miliona dinara za nanet duševni bol svojim klijentima.

Tužilac Predrag Milovanović traži kaznu od osam godina zatvora za Dragoljuba Simonovića.

Milan Jovanović sa suprugom Jelom Deljanin (foto: Jasmina Dobrilović / Cenzolovka)

SRAMOTNI POKUŠAJ ODBRANE

Milan Jovanović je izjavio novinarima koji prate suđenje da odbrana želi diskredituje postupak i pažnju suda odvuče u drugom smeru, pa se zato bavi time šta piše portal Žig info, umesto Simonovićem.

„Bitno je šta rade Željko Matorčević i Milan Jovanović i da li su oni stvarno novinari. Njih ne pitam da li su stvarno advokati“, kaže Jovanović.

Njegova advokatica Ana Matić Alimpijević dodala je da odbrana pokušava da diskredituje oštećene i zamenika javnog tužioca.

„Pokušali su da sugerišu i da su Milan i Jela na ovom postupku zaradili, što je zaista sramota“, rekla je Matić Alimpijević.

Tužilac tražio suočavanje okrivljenih

Tužilac Predrag Milovanović pročitao je dokaze iz istražnog postupka na osnovu kojih je, između ostalog, predložio da se kao dokazi izvedu listinzi mobilnih telefona kako bi se pokazala komunikacija među okrivljenima, te da sud suoči okrivljene kako bi se dokazalo da je postojalo podstrekivanje na ovaj zločin i zato što se njihovi iskazi ne podudaraju.

Milovanović je naveo da su se optuženi Simonović i Mihailović (pripadnik Interventne jedinice policije) videli u restoranu Mirovica u Grockoj i da su se tada dogovorili o napadu na Jovanovića, što je Mihailović preneo Novakoviću, a ovaj potom Marinkoviću, što je odbrana negirala, ističući da se radilo o privatnom slavlju i da njih dvojica nisu bili sami.

Da li priznajete da ste izvršili krivično delo za koje ste optuženi? – Apsolutno ne, u celosti (Dragoljub Simonović)

Tužilac je rekao i da pronađena čaura kalibra 7,65 ukazuje na to „da je najverovatnije eksplodirala usled dejstva plamena, a ne zbog pucanja“.

Jedan od dvojice Simonovićevih advokata, Viktor Gostiljac, smatra da će tužilaštvo „sve ovo predstavljati kao da je sve jasno – s jedne strane je Simonović predstavljen kao moćnik, a s druge strane je nezavisni novinar“.

„Simonović će da razbije optužnicu, a mi ćemo dokazati da je istina sasvim drugačija. Mi osuđujemo ovo što se desilo Jovanoviću, ali osnovna teza odbrane je da Simonović nije izvršio krivično delo i da se stvara pritisak da se pošto-poto osudi“, naveo je Gostiljac.

Gostiljac je istakao da nije bilo prave istrage i da je u Grockoj uhapšeno oko 100 osoba od kojih je traženo da Simonovića označe kao naručioca paljenja kuće Milana Jovanovića.

Za Gostiljca je upitno i da li je Jovanović novinar, a portal Žig info medij.

Optužnicu je osporio u potpunosti i poručio medijima da postoji pretpostavka nevinosti.

„Vodite medijski linč, ovde se radi o jednom normalnom čoveku (Simonoviću)“, izjavio je advokat Gostiljac.

Vuković: Simonović nije imao motiv

Ivica Vuković, drugi advokat Dragoljuba Simonovića, smatra da se „na stvari mora šire gledati i sagledati slika svih događaja“.

„Simonović ne da nije imao motiv za ovako nešto, već ima samo štetu“, tvrdi on.

Advokatica Milana Jovanovića i njegove supruge Jele Deljanin, Ana Matić Alimpijević, istakla je, sa druge strane, da je namera okrivljenih bila da njene klijente ubiju, i da i dalje smatra da je trebalo da im se na teret stavi ubistvo u pokušaju

Prema njegovim rečima, korist iz svega ovoga izvlači kako vlast tako i opozicija.

Vuković je, između ostalog, tražio od suda da u Agenciji za privredne registre (APR) proveri da li je portal Žig info registrovan kao medij i predložio niz svedoka, kao i neposredno ispitivanje svih veštaka, posebno balističara.

Vuković je tražio da sud sasluša i zamenika tužioca Predraga Milovanovića zbog toga što je, navodno, saslušavao optuženog Aleksandra Marinkovića ne obavestivši o tome tužioca u drugom postupku na osnovu kog je Marinković bio u pritvoru.

Advokat Vuković je tražio i da sud od Narodne banke Srbije traži koliko je novca ukupno skupljeno za pomoć Jovanoviću, jer je tužilaštvo platilo veštačenje, a Jovanoviću je pomoć prikupljana preko sajta donacije.rs.

Advokatica Zora Dobričanin Nikodinović se složila sa uvodnim izlaganjem svojih kolega (Gostiljac i Vuković), uz naznaku da će njen klijent izneti potpuno novi iskaz.

„Mislim da je predmet preuzela javnost, ali sam ubeđena da do vas kao sudije to ne stiže. U pravosuđu se svi znamo, pojedini mediji su navikli da diktiraju suđenja i molim vas da njihovi pritisci ne dođu do vas“, poručila je advokatica.

Goran Pejić, advokat Igora Novakovića, smatra da ovaj slučaj ne bi dobio „ovakve dimenzije da se ne radi o novinaru“.

On je ukazao na neregularnost saslušanja i izneo primedbe na sva veštačenja.

Sudija Slavko Žugić zakazao je sledeće ročište za 1. novembar u 9.30.

NAPOMENA: Izveštaj je dopunjen novim detaljima sa suđenja 20. 9. u 15.30

Optuženi Igor Novaković (desno) sa timom advokata (foto: Jasmina Dobrilović / Cenzolovka)

Ovaj tekst je nastao uz podršku Ambasade Kanade u Srbiji. Stavovi izrečeni u ovom tekstu ne odslikavaju stavove donatora.

canada

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend