05. okt 2018.

Fact-checkerima prijete na društvenim mrežama

Zabrinjavajući je porast online napada na fact-checkere, saopštili su Reporteri bez granica. 

Reporteri bez granica su zabrinuti zbog sve češćih napada na fact-checkere, novinare koji provjeravaju online sadržaj i prate viralne glasine, provjeravaju šta političari govore, analiziraju lažne fotografije i istražuju različite dezinformacije koje kruže društvenim mrežama.

Zbog toga su često meta različitih napada, uvreda, prijetnji i optužbi. Problem je, kako navode Reporteri bez granica, bio najizraženiji tokom predizborne kampanje u Brazilu, a tamošnja fact-checking agencija Lupa primila je hiljade opasnih tvitova, koji sadrže i prijetnje smrću.

„Online nasilje je rastuća prijetnja slobodi medija“, rekao je Elodie Vialle, šef ureda za novinarstvo i tehnologiju Reportera bez granica. „Fact-checkeri su targetirani s ciljem da ih se uplaši i ušutka. Njihov rad u provjeravanju tvrdnji i stavljanju u pravi kontekst postao je nezamjenjiv za očuvanje integriteta javne debate koja se danas većinom odvija online“.

Sve više fact-checkera se suočava sa napadima, rekao je Alexios Mantzarlis, direktor Međunarodne mreže fact-checkera iz Poynter Instituta.

Reporteri bez granica su ranije objavili izvještaj o online napadima na novinare, gdje su dali 25 preporuka kako se suočiti sa tim problemom što uključuje i treninge novinara i kreiranje mehanizama upozorenja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend