03. nov 2018.

Fajon: Situacija u Srbiji se dosta pogoršala

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon ocenila je da se situacija u Srbiji dosta pogoršala u prethodnih godinu-dve, navodeći da "nema efikasne kontrole izvršne vlasti niti napretka u vezi sa vladavinom prava", kao i da bi Srbija trebalo da učini više u vezi normalizacije odnosa sa Kosovom.

Iznoseći utiske nakon nedavne posete Beogradu, ona je za vikend izdanje „Danasa“ navela da u Srbiji proces reformi prema EU ide „jako polako“, da nije napravljen korak u borbi protiv korupcije, kao i da su mediji „u dramatičnoj i teškoj situaciji“.

„Nakon dva dana sastanaka sa srpskim zvaničnicima, civilnim društvom, medijima, moj osećaj je jako negativan, retorika je vrlo opasna. Čula sam da se ljudi plaše da kritikuju, da su ograničeni, da je kontrola snažna. Još uvek postoje napadi na novinare, pravosuđe trpi snažan pritisak. Postoji neki strah šta će se desiti“, kazala je Fajon.

Ona je ocenila da nije dovoljno da se samo razgovara o otvaranju i zatvaranju pregovaračkih poglavlja sa EU i da se usvajaju zakoni a da se kako je navela, „u praksi ništa ne menja“.

„Želela bih da je Srbija faktor stabilnosti u regionu, da vodi razumnu politiku, ali izgleda da sada takve politike nema. Trenutno smo u situaciji da se pitamo šta se dešava sa demokratijom u Srbiji, sa slobodama“, kazala je Tanja Fajon.


Izvor: Beta, Danas

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend