28. okt 2021.

Fajon o napadima na novinare, funkcioneri SNS je optužili za manipulaciju

Novi sastanak Odbora za stabilizaciju i novi napadi predstavnika vlasti na evroparlamentarce. Na udaru, ovog puta - Tanja Fajon. Predstavnici SNS otvoreno su je optuživali za manipulaciju i zloupotrebu funkcije i prebacivali krivicu za sve negativne pojave u Srbiji na stranke opozicije koje su najavile bojkot izbora.

Tanja Fajon (Snimak ekrana, Jutjub VTV Studio)

Trinaesti sastanak odbora dva parlamenta pokazao je sve razlike. Pored rasprave o tome da li je Srbija spremna da otvori nove klastere i nastavi put ka EU, fokus ove rasprave je prebačen na to ko napada medije i novinare, pa i članove Kriznog Štaba.

Evroposlanica Tanja Fajon kaže – vlast u Srbiji, a vlast negira i upire prstom u Fajon i nezavisne medije.

Fajon je rekla da je Srbija stagnirala kad je u pitanju indeks slobode štampe, podsećajući da se nalazi od 118 zemalja na 93. mestu. Srbija se i dalje nije oslobodila senzacionalističke štampe, koje podržavaju vladine mere, a i svakodnevno postoje napadi na novinare, rekla je Fajon.

„Ne podržavamo govor mržnje koji se i dalje nekada čuje u Narodnoj skupštini, koji je ciljan ka nezavisnim intelektualcima, NVO aktivistima i novinarima, kao i članovima ove naše kuće“, rekla je Fajon.

Ministarka zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović rekla je na to da ona nije primetila taj trend da su svakodnevni napadi na novinare. „Molim vas da takve formulacije ne koristite. Ako su svakodnevni, onda ćete morati da dokumentujete da su svakodnevni i to očekujemo da uradite“, rekla je Joksimovićeva, koja je ocenila da Fajon zloupotrebljava svoju funkciju.

Poslanik SNS Vladimir Orlić je rekao da su im pokazivali „na pravom primeru“ šta je govor mržnje. „Naslovna strana na kojoj se nalazi poziv na fizičku likvidaciju Aleksandra Vučića, sećate se, to su njihovi mediji i kada to osudite u Narodnoj skupštini, to nije pritisak na medije, to je rekacija na nešto što je svuda u svetu necivilizovano ponašanje“, naveo je Orlić.

Poslanica SNS Sandra Božić je rekla „da su upravo ti mediji, iz ugla države, potpuno jednakih prava i sloboda kao i ostali“.

Detaljnije u prilogu N1.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend