10. maj 2019.

Gladna pravde

Nakon 23 dana štrajka glađu, infuzije u Urgentnom centru, i sastanka sa premijerkom Anom Brnabić, Maja Pavlović, vlasnica novosadskog Kanala 9 prekinula je štrajk glađu iako je država i dalje drži u pat poziciji.

Brnabićeva njen protest vidi kao pritisak na sudstvo, a Pavlovićeva smatra državu odgovornom što je male medijske kuće preopteretila dažbinama. Kao lokalna TV stanica, K9 je na konkursu 2008. za digitalizaciju televizija, dobila dozvolu za emitovanje na osam godina i preuzela obavezu plaćanja takse RATEL-u za frekvenciju, i REM-u za emitovanje. Potom izgradila i antenski stub.

„Međutim, posle sedam godina, država kaže puj pike – ne važi, morate se priključiti digitalnom predajniku na Crvenom Čotu, o čemu REM donosi rešenje“, objašnjava za NIN Pavlovićeva.

Uz to, RATEL se pretvara u ETV, kojem od tad K9 treba da plaća 20.000 dinara mesečno umesto dotadašnjih 3.000, i to uz popust od 80 odsto. „Mi tu obavezu izvršavamo dve godine, kada pokrećemo upravni postupak da dokažemo da je ovaj potez bio nezakonit“, kaže Pavlovićeva.

Ustavni sud donosi presudu u korist K9, i nalaže RATEL-u da ponovi postupak, koji priznaje da je K9 u pravu, ali da to nije njihova, već nadležnost REM-a. Novi postupak protiv REM-a od tad čami u fioci.

S druge strane, naknade SOKOJ-u i OFPS-u, po Pavlovićevoj takođe nezakonite, dospevaju na prinudnu naplatu, zbog čega K9 biva blokiran račun, iako je pokrenuo inicijativu za proveru ustavnosti tarifa, koje moraju da budu usklađene sa realnom ekonomskom moći medija.

Po zakonu, do okončanja spora, naknada se plaća po staroj tarifi, što nije bilo uvaženo, već dug zaračunat sa kamatom, a predlog revizije odbijen. Telekom zatim izbacuje K9 iz sistema IPTV-a, što onemogućuje emitovanje.

Nemajući kud, Pavlovićeva je štrajkovala glađu, da bi jedan po jedan uslov bio ispunjivan tokom poslednjih dana protesta: signal K9 se ponovo vidi, a račun je odblokiran. Za ispunjenje ostalih zahteva moraće da sačeka da premijerka „okupi širi krug ljudi“, ako to vlasnica K9 dočeka.

Preuzeto sa: UNS

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend