04. mar 2024.

„Građani se ne osećaju bezbedno u kriminalizovanom društvu koje je stvorila ova vlast“: Sagovornici Danasa o optužbama Vučića na račun medija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je u obraćanju iz Predsedništva naveo, između ostalog, da mediji šalju sliku da je Srbija nebezbedna.

 

Snimak ekrana, TV Happy

Pritisak Zapada na Srbiju je veliki, kazao je, te da je argumentacija u pritisku stalna demonizacija Srbije zbog tobožnjih nedemokratskih odnosno autokratskih tendencija.

Dodao je da se govori i o tobožnjem lošem stanju u medijima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se, u okviru pritisaka na Srbiju, stvara slika da je Srbija nebezbedna, a u 2023. godini bilo je tri puta manje ubistava nego u 2012.

Takođe je rekao da je 2001. zabeleženo 215 ubistava, 2012. bilo ih je 212, a 2023. godine tri puta manje, odnosno 77.

U 2023. godini, kako je dodao, bila je najveća stopa rasvetljenih ubistava i iznosila je više od 92 odsto.

Stvaranju slike nesigurnosti, kako je dodao, doprinose mediji, jer najviše izveštavaju o kriminalcima, ubistvima i drugim krivičnim delima, budući da to „donosi klikove“.

Sagovornici Danas jednoglasni su u oceni da je Srbije nebezbedna upravo zahvaljujući ovakvoj vlasti i režimu.

Perica Gunjić, glavni urednik Cenzolovke, navodi za Danas da je kriminalizovano društvo stvorila ova vlast, koja štiti ili oslobađa mafijaše i ubice koji za nju rade, dok proganja one koji se protiv kriminala bore.

„Ovde Vučićevi mediji vode hajku i protiv policijskih inspektora koji razotkrivaju kriminal u vrhu države – zato se građani ne osećaju bezbedno, a ne zato što profesionalni mediji koji poštuju Kodeks novinara izveštavaju o nasilju kojim smo okruženi“, kaže Gunjić.

Jedini mediji koji promovišu nasilje u društvu su oni koje Vučić uređuje – nacionalne TV i tabloidi.

Kod njih su, ističe Gunjić, zvezde kriminalci, ubice, silovatelji. Kako da se građani osećaju bezbedno u državi koja promoviše takve vredosti?, upitao je na kraju.

Novinar Nedim Sejdinović ističe da je Srbija „nebezbedna zemlja, u kojoj su jezivi zločini, od kojih bi svaki zasluživao roman – svakodnevica“.

2Nasilje i sveopšti kriminal prosto dišemo sa vazduhom“, naglašava.

„Za to, naravski, najveću odgovornost snosi patološki Vučićev režim. Vučiću smeta to što svi mediji, kao oni većinski, ne ulepšavaju stvarnost do neprepoznatljivosti.

I pokazuju ovo društvo onakvim kakvo jeste – zverinjak, uz izvinjenje pravim zverima“, zaključio je Sejdinović.

Balša Božović, Izvršni direktor Regionalne akademije za razvoj demokratije, slaže se da Srbija jeste nebezbedna zemlja.

„Ako policajci i tužiteljke koji rade svoj posao profesionalno bivaju kažnjeni, a oni koji trguju narkoticima oslobođeni, onda ovo jeste nebezbedna zemlja. Jer ako policajci i tužioci nisu bezbedni niko nije bezbedan.

Vučiću su krivi mediji koji prenose istinu jer mu istina kvari imidž u svetu. Važno je podvući da je Srbija nebezbedna isključivo zbog njega i njegove vlasti“, naglašava Božović za Danas.

Igor Božić, programski direktor N1 Srbija, ocenjuje da svakim svojim nastupom predsednik targetira medije koje nema pod kontrolom.

„Konstantno kreiranje unutrašnjih i spoljnih neprijatelja je samo taktika kojom pokušava da kaže da je zemlja ugrožena, ali nikako da odgovori na pitanja o, u najmanju ruku, problematičnim potezima njegove apsolutne vlasti“, kaže Božić.

Dodaje da kao u svakom autokratskom režimu stvaranje nevidljivih protivnika treba da generiše zajedništvo u mržnji prema svima koji kritijuju vlast.

„Meni je to veće ugrožavanje države nego necenzurisano novinarsvo koje smatram patriotizmom“, zaključuje Božić za Danas.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend