13. apr 2019.

Gruhonjić: Iza profila „Srbija naša zemlja“ stoji država

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je juče da su novinaru, programskom uredniku tog udruženja Dinku Gruhonjiću ponovo upućene pretnje, ovaj put preko stranice „Srbija naša zemlja“ na društvenoj mreži Fejsbuk.

„Gruhonjiću su ponovo upućene pretnje nakon što je na Fejsbuk stranici „Srbija naša zemlja“ objavljena njegova fotografija uz huškački komentar: „Nezavisni novinar“ i rezident hrvatske obaveštajne službe naziva Srbiju post genocidnim društvom. Da li je dosta? Imamo li ponosa?“ Ispod ovog posta usledili su brojni komentari u kojima osobe sa imenom i prezimenom vređaju i prete Gruhonjiću na različite načine, između ostalog i na ovaj: „Pustite Legiju iz zatvora, on će sa svojim ljudima da sredi i ovakve i one na Kosovu a Boga mi i ove naše ustaše“, naveo je NDNV.

To udruženje je postavilo pitanje nosiocima političke vlasti u Srbiji čiju podršku uživa ta platforma na Fejsbuku, koja se „u gebelsovskom maniru“ obračunava sa političkim neistomišljenicima vlasti i ocenilo da je sada „više nego očigledno da neko u državnoj hijerarhiji u najmanju ruku onemogućava primenu zakona i sankcionisanje za pretnje profesionalnim novinarima i NDNV-u“.

Dinko Gruhonjić ističe za Danas da oni koji treba da nađu one koji prete sa profila „Srbija naša zemlja“ znaju ko su i gde su i da baš zbog toga neće da ih pronađu.

– Nadležni organi vrlo brzo sankcionišu napade na funkcionere iz vlasti, tako da je potpuno jasno da iza ove Fejsbuk stranice stoji država. Očigledno je da „Srbija naša zemlja“ ima novca, što se može zaključiti i po broju lajkova koji rastu iz dana u dan – ukazuje Gruhonjić i naglašava da će se ova organizovana kampanja napada na medije i novinare koji se usuđuju da misle drugačije od vlasti nastaviti. Gruhonjiću su i pre desetak dana upućene pretnje smrću, a uputio ih je anonimni komentator na njegovom blogu dinkogruhonjic.blogspot.com.

Nedavno je meta iste stranice na Fejsbuku bio i doskorašnji predsednik NDNV-a Nedim Sejdinović. „Srbija naša zemlja“ objavila da je Sejdinović „vojvođanski separatista“ i „islamski fanatik“ koji „prezire Srbiju i Srbe“, a potom je u brojnim komentarima Sejdinoviću upućen veliki broj pretnji smrću i proterivanjem, kao i uvreda. NDNV je do sada prijavio veliki broj pretnji, ali niko nije sankcionisan zbog njih. NDNV je prinuđen da zbog svega navedenog zatraži pomoć i pravnu zaštitu od međunarodnih institucija, s obzirom na to da nam pravnu zaštitu ne pruža naša država“, piše u saopštenju.

Podsetimo i na to da je glavnom uredniku agencije Beta Draganu Janjiću, takođe, prećeno sa Fejbuk stranice „Srbija naša zemlja“, da bi ga te iste nepoznate osobe koje se kriju iza tog profila navodno tužile zbog „rušenja ustavnog poretka“, jer je „davao medijsku podršku pokušaju državnog udara i rušenja ustavnog poretka Republike Srbije“ i da je „bio koordinator između Danasa, N1, Vremena i drugih medija kao glavni i odgovorni urednik Bete“.

Izvesni Goran Trešnjevo je u komentarima napisao: „Svi koji rade protivu države uza zid“, a Miodrag Radivojević: „U zatvor zlotvora, jednom izdajnik uvek izdajnik“. Milena Mirković je dodala: „Krepaj psino stara smrdljiva“.

Skroza: Sramotna serija napada

„Činjenicu da me premijerka Ana Brnabić pominje u svom autorskom tekstu u Politici, pokušavajući da me profesionalno i moralno diskredituje, smatram samo poslednjim u nizu već dvonedeljnih, gotovo simultanih napada na mene“, izjavila je juče novinarka FoNeta i Vremena Tamara Skroza. Prema njenom stavu, sramotno je za državu koja se predstavlja kao demokratska, da sebi dozvoljava ovakve, sve podmuklije, napade na bilo koga kome je jedina „krivica“ to što se trudi da svoj posao obavlja odgovorno i u javnom interesu – sviđalo se to nekome ili ne.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend