02. nov 2017.

Grupa Za slobodu medija podseća tužilaštvo na brojne slučajeve napada na novinare

Sve je više evidentiranih i nerasvetljenih napada na novinare u Srbiji, upozorili su aktivisti Gupe za slobodu medija, koji su se danas okupili ispred Republičkog javnog tužilaštva, gde su delili građanima letke u kojima ukazuju na ovaj problem. Isti materijal su predali i samom tužilaštvu.

Novinari i građani iz grupe Za slobodu medija dele letke ispred Republičkog tužilaštva (foto: P. Gunjić / Cenzolovka)

Aktivisti podsećaju da je broj evidentiranih napada, pretnji i pritisaka na novinare sa 23 u 2013. godini porastao na 68 u 2017. godini, ali i da još uvek nisu rasvetljeni slučajevi ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

Oni navode nekoliko primera praćenja i snimanja novinara, fizičkih napada, upada u stan i pretnji smrću koji su se desili tokom 2017. godine, a koji do danas nisu rešeni.

Programski direktor Slavko Ćuruvija fondacije Ilir Gaši kaže da je jasno vidljiva tendencija rasta broja napada, ali da „ne postoji ista tendencija u smislu efikasnosti rešavanja ovih sluajeva od strane institucija“.

Počinioci, prema njegovim rečima, ne bivaju privedeni, njihov identitet ostaje nepoznat, i na kraju sankcije izostaju.

„To šalje veoma lošu poruku i plaši novinare. Pokušavamo da ukažemo i na činjenicu da ovo nije samo stvar novinara, već i svih građana, jer ako imate uplašenog novinara, koji je sa razlogom uplašen, na kraju najviše trpi građanin, i onoliko koliko građani budu bili spremni da štite novinare i zahtevaju od policije, tužilaštva i sudstva brzo i efikasno rešavanje ovih slučajeva, toliko će novinari biti zaštićeni i toliko će javno informisanje biti dobro“, rekao je Gaši i pozvao građane da im se priključe i u idućim akcijama.

[povezaneprice]

On dodaje da je akcija simbolično sprovedena na Međunarodni dan borbe protiv nekažnjavanja nasilja nad novinarima, i to u minut do 12, jer je „stvar očito dogorela“.

Slična akcija je sprovedena i u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu, gde su se novinari okupili ispred zgrada sudova i tužilaštava, deleći iste letke građanima i tražeći efikasniji rad istražnih i pravosudnih organa.

Ovo je, inače, treća akcija grupe Za slobodu medija – pre nekoliko dana su ispred Narodne skupštine u Beogradu poslanicima delili letke sa pitanjima za premijerku i ministre na koja ne dobijaju odgovore, a pre toga i ispred Narodnog pozorišta građanima i zvanicama koje su dolazile na Svečanu akademiju povodom Dana oslobođenja Beograda, a među kojima su bili i predstavnici Grada, ministri i ambasadori.

Međunarodni dan protiv nekažnjavanja nasilja nad novinarima su pre četiri godine ustanovile Ujedinjene nacije, sa idejom da to bude dan kada će se sve svetske vlade pozivati na odgovornost za nekažnjavanje ovih napada.

Prema podacima UNESCO, u svetu je u poslednjih 11 godina ubijeno 930 novinara, a počinioci u 90 odsto slučajeva nisu kažnjeni, dok je po statistici Međunarodne federacije novinara samo od početka 2017. godine ubijeno 56 novinara, a isti procenat je nerešenih slučajeva.

Predstavnici grupe Za slobodu medija pošto su predali letak na pisarnici Republičkog javnog tužilaštva (foto: P. Gunjić / Cenzolovka)

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend