05. mar 2021.

I drugi uzbunjivač iz zatvora u Šapcu dobio sudsku zaštitu

Još jedan uzbunjivač iz Kazneno-popravnog zavoda u Šapcu koga zastupaju advokati Pištaljke dobio je privremenu sudsku zaštitu.

Goran Koprić radi u šabačkom zatvoru kao rukovalac centralnog grejanja, a anonimno je početkom prošle godine prijavio upravnika tog zatvora Dušana Đukića da koristi zatvorska sredstva za izgradnju svoje vikendice na Savi i da nema potrebne kvalifikacije za funkciju. Par meseci kasnije, istu prijavu je i potpisao i poslao najvišim državnim funkcionerima, kao i nadležnom tužilaštvu.

Koprićev rad je nakon prijave ocenjen lošijom ocenom – „potrebno poboljšanje“, što se smatra štetnom radnjom uperenom protiv uzbunjivača. On je podneo sudu predlog za određivanje privremene mere kojom bi se odložilo dejstvo ovakve ocene koja bi mogla da dovede do otkaza ugovora o radu.

Jelena Marković Milošević dobila zaštitu Upravnog suda

Neposredno pre objavljivanja ovog teksta, Upravni sud (odeljenje u Novom Sadu) uvažio je tužbu Jelene Marković Milošević i poništio odluku kojom je bila privremeno poslata na rad u KPZ Sremska Mitrovica. Poništaj je izvršen zbog proceduralnih razloga, a predmet vraćen Upravi za izvršenje krivičnih sankcija na novo odlučivanje. Iako sam nije rešio ovaj predmet, Upravni sud je napomenuo da poslodavac mora da ispita navode o učinjenom uzbunjivanju.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija inače pobija navod da je premeštaj posledica izvršenog uzbunjivanja. Advokati Savetovališta za uzbunjivače portala Pištaljka, koji zastupaju gospođu Marković Milošević, insistiraju da je premeštaj štetna radnja i posledica izvršenog uzbunjivanja.

Viši sud u Šapcu ga je najpre odbio, ali je posle žalbe i odluke Apelacionog suda u Novom Sadu predmet vraćen na odlučivanje Višem sudu u Šapcu, o čemu je Pištaljka pisala početkom februara ove godine. Viši sud je relativno brzo, u roku od mesec dana od prijema odluke novosadske apelacije, uvažio Koprićev zahtev i odredio privremenu meru.

To znači da će Goran Koprić nastaviti da radi kao da nije dobio lošu ocenu, sve dok Upravni sud ne odluči o njegovom zahtevu za poništaj takve ocene.

Prethodno je krajem prošle godine i Koprićeva koleginica Jelena Marković Milošević, rukovodilac obuke i zapošljavanja zatvorenika, dobila privremenu zaštitu Višeg suda u Šapcu pošto je nakon istog uzbunjivanja bila poslata na rad u KPZ Sremska Mitrovica. Posle odluke suda u Šapcu vraćena je na svoje radno mesto u Šabac.

Upravnik zatvora Dušan Đukić trenutno je pod istragom Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu. Đukić je u januaru zloupotrebio podatke MUP-a o registrovanim vozilima i pretio porodici jednog od advokata Pištaljke koji je vozio novinara Pištaljke na teren radi provere informacija uzbunjivača o upravnikovoj vikendici na Savi. Automobil kojim je ekipa Pištaljke došla na lice mesta bio je parkiran stotinak metara od sporne vikendice.

Dok je novinar Pištaljke fotografisao vikendicu, dve nepoznate osobe slikale su automobil, a samo par sati kasnije upravnik šabačkog zatvora je telefonom jednom od članova porodice našeg advokata pretio krivičnim progonom.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend