27. nov 2017.

Informer ugrožava bezbednost novinara N1

Agresivno etiketiranje medija kao političkih protivnika i stvaranje atmosfere linča direktno ugrožavaju bezbednost novinara N1 i njihovih porodica, upozorava danas ova kablovska televizija, reagujući na tekst u Informeru kojim je, povodom novog ruskog zakona o medijima finansiranim iz inostranstva, označena kao "strana agentura".  

„Koristeći tekst koji se bavi odnosima izmedju Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, povodom statusa stranih medija“, ukazuje u saopštenju N1, „nepotpisani autor iznosi i neistinu da je N1 ćerka firma CNN-a.

„Ovo su nove u nizu kleveta i neistina koje o N1 kontinuirano objavljuje ovaj tabloid“, podseća se u saopštenju i napominje da „slične klevete i nesitine iznose i pronose i pojedini državni funkcioneri“.

U saopštenju „N1 oštro osuđuje govor mržnje i širenje lažnih vesti koje imaju za cilj rušenje kredibiliteta, kao i zastrašivanje novinara televizije N1“.

Prema stavu N1, „agresivno etiketiranje medija kao političkih protivnika i stvaranje atmosfere linča direktno ugrožavaju bezbednost novinara N1 i njihovih porodica“.

„Rezultat ovakvih napada Informera i drugih tabloida, kao i pojedinih političara, su uvrede i pretnje po bezbednost i život novinara N1 od kojih je poslednja dobila sudski epilog sa pravosnažnom presudom“, napominje N1.

„Laži, svesno i zlonamerno etiketiranje, koje je uoči predstojećih beogradskih izbora sve frekventnije“, upozorava N1, „direktno ohrabruju fizičko nasilje nad novinarima“.

U slučaju takvih događaja, N1 će odgovornim smatrati medije i političare koji o ovoj televiziji „iznose neistine“, a novinarska udruženja, medijske asocijacije i sve druge relevantne subjekte u Srbiji i van zemlje poziva da ovakve napade osude.

U saopštenju se ističe da je N1 objektivan, odgovoran i profesionalni medij koji kritički izveštava o događajima u Srbiji i svim relevantnim političkim opcijama pruža podjednak prostor.

„Samo u poslednja tri meseca N1 je, uz brojne pozive za učešće u prilozima koje priprema za svoje informativne emisije, funkcionerima vlasti uputio i više od 30 poziva za gostovanja u različitim programskim segmentima uključujući i poziv predsedniku države“, navodi se na kraju saopštenja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend