28. jan 2021.

Izmišljeni napadi i crkvena „odbrana“ žrtava racije

Protojerej Vladan Simić, član Odbora za obeležavanje Novosadske racije i sekretar Eparhije bačke SPC, uputio je javni apel da se, kako je naveo, stane u odbranu žrtava racije, strašnog zločina u kojem su mađarski fašisti od 21. do 23. januara 1942. ubili oko 1.300 Novosađana, u okviru šire akcije „čišćenja“ kada su u Južnoj Bačkoj ubili oko 13.000 ljudi.

Ubijeni su samo zato što su bili druge nacije i vere – Srbi, Jevreji, Romi…

Ko to po, oceni duhovnika SPC, napada i zloupotrebljava žrtve tog strašnog zločina čijim žrtvama je pre nekoliko dana odata pošta povodom 79. godišnjice pokolja? Protojerej Simić se oglasio kada je na sajtu Autonomija pročitao da je 22. januara uveče stotinak aktivista Antifašističke akcije na Keju žrtava racije kod spomenika Porodica odalo poštu žrtvama racije. Oni su tom prilikom podelili i pročitali proglas u kom su naveli da je Racija najveći zločin u istoriji Novog Sada i dodali da je jedini greh ubijenih bio njihovo etničko i nacionalno poreklo.

„Danas, 79 godina posle ovog surovog zločina fašizma, suočeni smo sa nacionalizmom i fašizmom koji prožima sve pore našeg društva. Svedoci smo manifestacija fašizma na zidovima našeg grada, u našem obrazovnom sistemu, u javnom govoru. Glasovi protiv fašizma sve su tiši i sve više se potiskuju na marginu javnog govora“, navodi se u proglasu.

Reagujući na to protojerej Simić optužio je „nesavesne pojedince i grupe, kao i pojedini medije da, nažalost, ne miruju nego nastavljaju sa svojom unapred zacrtanom agendom protiv našeg naroda i građana Srbije uopšte, u cilju rastakanja našeg duhovnog, društvenog i nacionalnog identiteta, sramno zloupotrebljavajući i mučeničku smrt navedenih žrtava. Po oprobanim metodama zamene teza i odavno uvežbanom autošovinističkom retorikom, nevine žrtve se, samo na prvi pogled neprimetno, zloupotrebljavaju i Pogrom građana Novog Sada 1942. godine se politizuje i spušta na nivo dnevno-stranačkog i ideološkog politikantstva“, napisao je Simić. Smeta mu što se, valjda, aktivisti AFA nisu pridružili zvaničnoj komemoraciji koja je istog dana u podne održana na istom mestu uz učešće potomaka žrtava, predstavnika vlasti, Vojske RS, kao i SPS i Jevrejske zajednice.

A u nastavku otkriva šta mu je glavni teret na duši: Nezavisno društvo novinara Vojvodine, koje je izdavač sajta Autonomija, kao i novinari okupljeni oko tog društva. Poimence proziva predsednika NDNV Norberta Šinkoviča, Dinka Gruhonjića, Branku Dragović Savić i Teofila Pančića… Protojerej Simić se „proslavio“ kada je u Srbobranu zabranio ekipi Televizije N1 da uđe u crkvenu portu i snimi pomen žrtvama racije, kojem su prisustvovali i predsednici pokrajinske Skupštine i vlade – Ištvan Pastor i Igor Mirović. Novinarima N1 zabranjen je ulaz iako ih je na taj događaj pozvala Pokrajinska vlada.

„Apelu“ se do sada pridružio samo Opštinski odbor Srpske radikalne stranke.

R. B.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend